IZRAELSKI PREMIJER U NEMILOSTI ORGANA REDA

Policija želi da bude gonjen za korupciju, Netanjahu negira optužbe

On je dodao da je sve što je radio bilo za zemlju, a "ne za cigare od prijatelja i ne za bolje medijsko pokrivanje", aludirajući na dva slučaja za koje bi mogo biti optužen
1 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.02.2019. 04:39h

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je večeras da je radio za Izrael čitav svoj život i najavio da će ostati na toj funkciji, nakon što je izraelska policija preporučila da se protiv njega podignu optužnice za dva slučaja korupcije.

"Te preporuke ne znači ništa u demokratskom društvu", rekao je Netanjahu u obraćanju naciji prenošenom preko televizije, dodavši daće nastaviti da "predvodi Izrael odgovorno i vjerno".

On je dodao da je sve što je radio bilo za zemlju, a "ne za cigare od prijatelja i ne za bolje medijsko pokrivanje", aludirajući na dva slučaja za koje bi mogo biti optužen.

Izraelski lider je ponovo porekao da je primao skupe poklone, uključujući skupe cigare i šampanjac od holivudskog mogula, producenta Arnona Milhana u zamjenu za usluge, prenio je Asošiejted pres. 

On je takođe osumnjičen da se dogovorao s izdavačem tiražnog izarelskog lista Jediot ahronota da povoljnije izvještava o njemu u zamjenu za smanjenje uticaja konkurentskog dnevnika.

Netanjahu je optužio policiju da vodi lov na vještice protiv njega. Sve vrijeme istrage izraelski premijer je govorio da nije ništa loše učinio, tvrdeći da "neće biti ničega, jer nema ničega", navode izraelski mediji. 

Policija je navela da je, nakon što je Netanjahu postao premijer, obim poklona značajno porastao i da zajedno njihova vrijednost iznosi oko 280.000 dolara. Što se tiče producenta, u zamjenu za poklone Netanjahu je nastojao da se usvoji takozvani Zakon Milhan kojim bi bio smanjen porez za Izraelce koji se vrate u Izrael poslije izvjesnog vremena provedenog u inostranstvu. 

Policija je navela da je premijer djelovao protiv javnog interesa.