Obama: Ovo ne može biti normalno u Americi 2020.

Uhapšen policajac u vezi sa ubistvom nenaoružanog crnca, guverner Minesote obećao da će se pozabaviti problemom rasizma

7119 pregleda 5 komentar(a)
Pripadnici garde pomažu vatrogascima, Foto: AP
Pripadnici garde pomažu vatrogascima, Foto: AP

Guverner Minesote Tim Volc pozvao je juče na okončanje nasilnih protesta koji su uzdrmali Mineapolis nakon smrti nenaoružanog crnca tokom privođenja.

Volc je takođe obećao da će se pozabaviti problemom rasnih nejednakosti koje su motiv nereda, ali da će prvo Nacionalna garda raditi na uspostavljanju reda i mira nakon tri noći paljenja, pljačkanja i vandalizma u Mineapolisu.

Privođenje Flojda (46) snimio je prolaznik i na njemu se vidi kako mu policajac koljenom pritiska vrat dok on moli da ga pusti jer ne može da diše. Taj policajac je identifikovan kao Derek Šovin, i on je uhapšen u vezi sa Flojdovom smrću, saopštile su kasnije juče vlasti Minesote.

On i još trojiaca policajaca koji su učestvovali u hapšenju Flojda, optuženog da je pokušao da u lokalnoj prodavnici plati lažnim novcem, smijenjeni su u utorak, ali su neredi nastavljeni.

„Moramo uspostaviti red u našem društvu prije nego što počnemo da se bavimo tim pitanjem“, rekao je guverner Volc, misleći na decenije rasnih podjela širom SAD.

Predsjednik Donald Tramp je na Tviteru objavio da će poslati trupe Nacionalne garde da „obave posao kako treba“ ako „slabi“ gradonačelnik ne uspije da uspostavi red, i nagovijestio upotrebu smrtonosne sile u slučaju potrebe. „Ako se dese bilo kakve teškoće, preuzećemo kontrolu, ali, kada počnu pljačke, počeće i pucanje“, napisao je Tramp.

Tviter je sakrio tu objavu zato što „glorifikuje nasilje“ i time krši pravila te društvene mreže.

Obama
Obamafoto: AP

Tvit je sakriven od najšire javnosti, ali, ko želi, može da vidi šta je predsjednik napisao, jer je kompanija obrazložila da to jeste u interesu javnosti.

Povodom Flojdove smrti, oglasio je i bivši predsjednik SAD Barak Obama, rekavši da zemlja mora stvoriti novu normalu za Amerikance obojene kože. On je rekao da uprkos želji mnogih Amerikanaca da se vrate u normalu usljed pandemije, rasna diskriminacija je „očajnički“ normalna za ljude obojene kože. „To ne bi trebalo da bude ‘normalno’ u Americi 2020. To ne može biti normalno“, rekao je Obama.

On je pozvao Amerikance da se udruže i stvore „novu normalnost“ kako bi iskorijenili institucionalni rasizam.

Predsjednički kandidat demokrata Džo Bajden je rekao da je „bijesan“ zbog Trampovog glorifikovanja nasilja.

Protesti su izbili u srijedu u Los Anđelesu, a juče u Denveru. Demonstranti u Feniksu su se sukobili sa policijom, a ispred zgrade vlade u Arizoni je održan protest.

Gradonačelnik Mineapolisa Džejkob Frej je optužio predsjednika SAD da izbjegava odgovornost i prekorio ga zato što ga vrijeđa na društvenim mrežama u trenutku krize u gradu i cijeloj zemlji.

Tramp ga je opisao kao „veoma slabog ultraljevičarskog gradonačelnika“. „Slabost je kada odbijate da preuzmete odgovornost za svoje akcije. Slabost je kada svaljujete krivicu na druge u vrijeme krize“, rekao je Frej.

„Donald Tramp ne zna ništa o snazi Mineapolisa. Nevjerovatno smo jaki“. Nacionalna garda Minesote je saopštila da je aktivirala svojih 500 vojnika u široj oblasti Mineapolisa, uglavnom da bi pružili podršku vatrogascima.

 Pripadnici garde pomažu vatrogascima
Pripadnici garde pomažu vatrogascimafoto: AP

Gradonačelnik je rekao da su mnogi vojnici raspoređeni oko grada kako bi pomogli policiji da spriječi pljačke banaka, prodavnica, apoteka i drugih značajnih lokacija tokom pandemije koronavirusa.

Nekoliko drugih zgrada i jedan automobil su zapaljeni, a opljačkano je nekoliko radnji. Vatrogasci su saopštili da je 16 zgrada zapaljeno u srijedu veče. Metež je uslijedio nakon napora policije da smiri tenzije obećavajući pravdu za Flojda.

Džordža Flojda je prije smrti zadesila sudbina miliona Amerikanaca tokom pandemije - nije radio i tražio je novo zaposlenje.

Prije nekoliko godina se preselio iz rodnog Hjustona u Mineapolis, u nadi da će naći posao i započeti novi život.

Međutim, ostao je bez posla kao izbacivač u jednom restoranu kada je guverner Minesote uveo naredbu da se ostane kod kuće.

Bonus video: