Broj umrlih u Indiji od koronavirusa raste dok u zemlji počinje ublažavanje restrikcija

Ministarstvo zdravlja navelo je da je u Indiji ukupno zaraženo 190.535 ljudi, što je stavlja na sedmo mjesto u svijetu ispred Njemačke i Francuske

258 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Indije, Foto: Beta/AP
Detalj iz Indije, Foto: Beta/AP

U Indiji je zabilježeno 230 umrlih od koronavirusa u posljednja 24 časa, čime je ukupno u zemlji umrlo 5.394 ljudi, a danas počinje ublažavanje restriktivnih mjera i otvaranje u tri faze.

Ministarstvo zdravlja navelo je da je u Indiji ukupno zaraženo 190.535 ljudi, što je stavlja na sedmo mjesto u svijetu ispred Njemačke i Francuske.

Mjere izolacije se ublažavaju u većini mjesta izuzev zona ograničenih zbog žarišta koronavirusa gde je stopa infekcija viša. Indija želi ponovo da pokrene privredu koja je takoreći potpuo stala od kraja marta.

Prodavnice i firme otvorene su u mnogim indijskim držaama, a željeznica je najavila 200 dodatnih specijalnih putničkih vozova. Neke države su takođe otvorile granice dozvoljavajući drumski saobraćaj.

Više od 60 odsto smrtnih slučajeva od koronavirusa u Indiji zabilježeno je u samo dvije države Maharaštri, finansijskom i zabavnom centru zemlje i Gudžaratu, rodnoj državi premijera Narendre Modija.

Stručnjaci smatraju da iako broj zaraženih u Indiji brzo raste, ona nije još ni blizu vrhunca epidemije. Vlada medjutim ublažava mjere restrikcije da bi smanjila neke od teških posljedica na privredu.

U državi Maharaštra dozvoljeno je otvaranje radnji i firmi izvan ograničenih zona, i dato zeleno svjetlo za nastavak snimanja filmova uz određene restrikcije.

Vlada zabrinutost da se virus širi u indijskim selima kako su se milioni nezaposlenih migrantskih radnika vraćali kući iz gradova za vrijeme mjera izolacije.

Prva faza ublažavanja mjera, nazvana otključavanje jedan, znači ograničenje izolacije na zone koje se smatraju žarištima. Mjesta identifikovana kao više rizične zone ostaće u izolaciji do 30. juna ali drugdje će od osmog juna moći ponovo da budu otvorena vjerska zdanja, hoteli, restorani, i komercijalni centri. U radio obraćanju naciji juče premijer Narendra Modi pozvao je sunarodnike da budu oprezni.

Bonus video: