SAOPŠTENO IZ KREMLJA

Tramp informisao Putina o predlogu da Rusija učestvuje na samitu G7

Tramp je u subotu objavio da će do jeseni odložiti samit G7 koji je bio planiran za jun i da na njega namjerava da pozove i Rusiju, Australiju, Južnu Koreju i Indiju, koje nijesu dio te grupe. On je tada rekao i da je sadašnji sastav G7 "veoma zastario" i da ne odražava adekvatno "ono što se dešava u svijetu"

1728 pregleda 0 komentar(a)
Tramp, Foto: AP
Tramp, Foto: AP

Predsjednik SAD Donald Tramp pozvao je danas ruskog predsjednika Vladimira Putina da bi ga informisao o predlogu da i Rusija učestvuje na narednom samitu Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta (G7), saopštio je Kremlj.

Tramp je u subotu objavio da će do jeseni odložiti samit G7 koji je bio planiran za jun i da na njega namjerava da pozove i Rusiju, Australiju, Južnu Koreju i Indiju, koje nijesu dio te grupe. On je tada rekao i da je sadašnji sastav G7 "veoma zastario" i da ne odražava adekvatno "ono što se dešava u svijetu".

U saopštenju Kremlja stoji da je Tramp rekao Putinu o toj njegovoj ideji, ali se ne navodi da li je Putin prihvatio poziv za učešće.

Članice G7 su SAD, Velika Britanija, Njemačka, Francuska, Italija, Japan i Kanada. Rusija je bila dio G8 od 1997. godine, ali je suspendovana 2014. godine poslije pripajanja ukrajinskog poluostrva Krim.

Kanadski premijer Džastin Trudo danas se suprotstavio Trampovom predlogu, rekavši da Rusija neće biti uključena u G7.

Trudo je ukazao na "kontinuirano nepoštovanje međunarodnih pravila i normi" od Rusije.

Kremlj je naveo i da je Putin zahvalio Trampu za respiratore koje su SAD poslale Rusiji i da su dva lidera razgovarala o koracima koje su njihove zemlje preduzele u borbi protiv epidemije koronavirusa.

Putin je čestitao Trampu na istorijskom lansiranju dva astronauta američke svemirske agencije NASA, prvom koje je izvela privatna kompanija. Kompanija Spejseks Ilona Maska u subotu je lansirala astronaute ka Međunarodnoj svemirskoj stanici u orbiti Zemlje, na koju su uspješno stigli dan kasnije.

Putin i Tramp su razgovarali i o razvoju obostrano korisne saradnje u svemiru i o potrebi da bude intenziviran rusko-američki dijalog o strateškoj stabilnosti i koracima za jačanje uzajamnog poverenja u vojnoj sferi.

Preporučujemo za Vas