Njemačka vlada: Mirni protesti u SAD su više nego legitimni

Ministar je dodao da su njegove službe kontaktirale američke kolege kako bi se upoznale sa "tačnim okolnostima", nakon što je policija u Mineapolisu napala jednog reportera Dojče velea koji je izvještavao sa protesta

449 pregleda 37 reakcija 1 komentar(a)
Njemačka, Foto: Shutterstock
Njemačka, Foto: Shutterstock

Mirni protesti u SAD su "razumljivi i više nego legitimni" nakon smrti Džordža Flojda, ocijenio je danas njemački ministar spoljnih poslova, Hajko Mas.

"Za nas... važi pravilo da mirni protesti uvijek moraju biti mogući, ali moraju biti mirni", rekao je Mas na konferenciji za novinare sa šefom ukrajinske diplomatije, Dmitrom Kulebom.

Na pitanje novinara povodom protesta u više američkih gradova zbog smrti Džordža Flojda tokom brutalnog hapšenja u Mineapolisu, Mas je izrazio nadu da "ti mirni protesti neće dovesti do novog nasilja" i da će "protesti poboljšati stvari u SAD".

"Mirna mobilizacija kojoj smo svjedoci u SAD, uz brojne dirljive gestove američkih policajaca, razumljiva je i više nego legitimna", rekao je šef njemačke diplomatije.

Ministar je dodao da su njegove službe kontaktirale američke kolege kako bi se upoznale sa "tačnim okolnostima", nakon što je policija u Mineapolisu napala jednog reportera Dojče velea koji je izvještavao sa protesta.

"Novinari moraju da obavljaju svoj posao ne rizikujući sopstvenu bezbjednost", ocijenio je Mas koji smatra da "demokratske države moraju da primjenjuju najviše norme po pitanju zaštite slobode štampe".

Američki predsjednik, Donald Tramp, obećao je uspostavljanje reda u SAD gdje se u više gradova održavaju protesti zbog smrti ovog Afroamerikanca, i zaprijetio da će upotrijebiti vojsku.

Tramp je suočen sa najozbiljnijim građanskim protestima tokom svog mandata, pošto na stotine hiljada Amerikanaca demonstrira zbog ubistva Džordža Flojda 25. maja tokom brutalnog hapšenja u Mineapolisu, kada mu je policajac bijelac koji je sada optužen za ubistvo, Derek Šovin, koljenom pritisnuo vrat i držao ga u tom položaju skoro devet minuta sve dok nije prestao da se pomjera, iako je Flojd molio za vazduh i govorio da se guši.

Bonus video: