London i Brisel u potrazi za izlaskom iz zastoja u dogovorima o odnosima poslije Bregzita

Situacija je zakomplikovana pandemijom koronvirusa zbog koje oko sto pregovarača sa obje strane rade preko video veze u nastojanju da dođu do sporazuma do kraja godine

108 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Pregovori Londona i Brisela o odnosima poslije Bregzita nastavljeni su danas preko video linka bez velike nade za proboj uprkos pritiska rokova, poslije usporavanja zbog pandemije koronavirusa koja je mobilisala svu energiju dvije strane.

Ocijenivši situaciju kao "ozbiljnu" pregovarač EU Mišel Barnije je u listu Mond pozvao Britance da pokažu "više realizma". On im zamjera da pokušavaju da dobiju neku vrstu najboljeg od trgovinskih sporazuma koje je London imao sa EU u prošlosti bez davanja kontra ustupaka.

"Ono što ne možemo da prihvatimo su zahtjevi EU koji bi značili da mi predamo naša prava nezavisne države. Mi želimo jedan osnovni sporazum na osnovu onoga što je EU dala drugim zemljama", naveo je Dauning strit danas.

Poslije tri runde pregovora od početka marta, otprilike jedna runda mjesečno, razlike su i dalje ogromne. Izbijaju i tenzije poput nedavne razmjene oštrih pisama između Mišela Barnijea i njegovog britanskog kolege Dejvida Frosta.

Situacija je dalje zakomplikovana pandemijom koronvirusa zbog koje oko sto pregovarača sa obje strane rade preko video veze u nastojanju da dođu do sporazuma do kraja godine.

Barnije smatra da nova runda pregovora, koja je počela danas popodne i koja će trajati do petka prije podne, treba da omogući da se vidi da li će Velika Britanija napustiti unutrašnje tržište i carinsku uniju, sa ili bez dogovora sa EU.

Dokle se stiglo treba da se procijeni krajem juna prilikom sastanka na visokom nivou između predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela i britanskog premijera Borisa Džonsona.

London je ranije taj datum odredio kao granicu prijeteći da neće nastaviti pregovore ako se ne ostvari dovoljan napredak. Međutim, to je bilo prije šoka pandemije, koja je uvela Evropu u istorijsku recesiju.

Za Brisel odnosi sa Londonom poslije razlaza 31. januara, su otišli u drugi plan naspram hitnosti podsticaja privrede poslije mjera zbog koronavirusa.

Stručnjak Anan Menon ocijenio je da se ne može mnogo očekivati od nove runde pregovora, ali da ne vjeruje da će Britanci prekinuti pregovore ako nema napretka pošto se situacija potpuno promijenila sa virusom.

London ipak treba da se izjasni prije kraja juna o mogućem traženju odlaganja kraja prelaznog perioda, na godinu dana ili dvije. Prelazni period se završava 31. decebra, a Britanija je više puta isključila mogućnost da će tražiti da se on produži, čak i ako EU to bude tražila.

Bonus video: