predsjednik sad ponovo kritikovao svoje guvernere

Tramp: Njujork je predat bagri

Tramp je zaprijetio da će poslati vojsku da suzbije nerede, koji sada ulaze u drugu nedjelju, i kritikovao je lokalne vlasti, uključujući guvernere država zbog njihove reakcije na nasilne proteste

15731 pregleda 100 reakcija 5 komentar(a)
Demonstranti u Lafajet parku blizu Bijele kuće, Foto: AP Photo
Demonstranti u Lafajet parku blizu Bijele kuće, Foto: AP Photo

Predsjednik SAD Donald Tramp juče je ponovo kritikovao guverenere država zbog toga što ne prihvataju njegov predlog da pošalje američku vojsku da suzbije nerede, nekoliko sati nakon što je pet policajaca ranjeno u eskalaciji tenzija između policije i demonstranata koji protestuju zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu.

Demonstranti su lomili izloge i pljačkali radnje u Njujorku u ponedjeljak veče, uključujući i luksuzne butike u Petoj aveniji, zapalili tržni centar u Los Anđelesu. Četvorica policajaca su ranjena u Sent Luisu i jedan u Las Vegasu koji je u kritičnom stanju, saopštile su vlasti.

U emotivnoj izjavi, načelnik policije u Sent Luisu Džon Hajden kazao je da je oko 200 demonstranata pljačkalo radnje i sukobilo se sa policijom.

„Polivali su policajce benzinom. Šta se ovo dešava? Kako je ovo moguće? Flojd je ubijen negdje drugo a oni ruše gradove širom zemlje”, kazao je Hajden novinarima.

Tramp je zaprijetio da će poslati vojsku da suzbije nerede, koji sada ulaze u drugu nedjelju, i kritikovao je lokalne vlasti, uključujući guvernere država zbog njihove reakcije na nasilne proteste.

„Njujork je predat pljačkašima, banditima, radikalnoj ljevici i ostalim oblicima bagre i ološa. Guverner odbija da prihvati moju ponudu. Njujork je razoren”, objavio je Tramp na Tviteru, govoreći o demokratskom guverneru države Njujork Endrjuu Kuomu.

Tramp nije pružio nikakve dokaze da ljevičari stoje iza nasilja koje je zahvatilo američke gradove.

Kuomo je kazao da je bijesan zbog nasilja i pljački u Njujorku u ponedjeljak, i da gradonačelnik i policija „nijesu odradili posao”. On je kazao da smatra da je gradonačelnik Bil de Blasio potcijenio razmjere problema, ali je istakao da bi vlasti Njujorka trebalo da bude u stanju da same suzbije nerede. Kuomo je kazao da Tramp pokušava da izbriše razliku između demonstranata koji imaju legitiman razlog da protestuju i pljačkaša.

Nasilni protesti u SAD izbili su nakon smrti Džordža Flojda, 46-godišnjeg Agfroamerikanca koji je preminuo u Mineapolisu 25. maja nakon što mu je jedan bijeli policajac skoro devet minuta koljenom pritiskao vrat. Derek Šovin, 44-godišnji policajac iz Mineapolisa koji je pritiskao koljenom Flojda optužen je za ubistvo iz nehata. Trojica policajaca koji su takođe učestvovali u incidentu nijesu optuženi.

Tramp je osudio ubistvo Džordža Flojda i obećao pravdu. Međutim, pošto su marševi i skupovi za rasnu jednakost i protiv policijske brutalnosti postali nasilni, Tramp je zaprijetio da će rasporediti vojsku.

„Ukoliko neki grad ili država odbiju da preduzmu akciju neophodnu za odbranu života i imovine stanovnika, onda ću ja poslati vojsku SAD i brzo riješiti problem”, kazao je Tramp.

Demokratski guverner Ilinoisa Dž. B. Priker juče je pozvao na strpljenje, rekavši da Amerikanci mogu da riješe probleme. On je obećao da će preduzeti zakonsku akciju ukoliko Tramp realizuje prijetnju i pošalje vojsku.

„Možemo da smirimo tenzije, ali ne dok predsjednik poziva vojsku, zakon i red i dominaciju”, kazao je on za MSNBC. Borićemo se protiv njega sve do saveznog suda”.

Za razmještanje američkih trupa na teritoriji SAD, predsjednik treba da se pozove na Zakon o pobuni koji datira iz ranih 1800-ih iz vremena građanskog rata. Zakon dopušta raspoređivanje vojske u ekstremnim slučajevima. Mada je Zakon o pobuni aktiviran u desetinama navrata tokom istorije SAD, od 1960-ih njegova upotreba je izuzetno rijetka.

Posljednji put je aktiviran 1992. godine kada je oslobađanje četvorice policajaca iz Los Anđelesa koji su pretukli crnca Rodnija Kinga dovelo do smrtonosnih nereda.

Bivši predsjednik Džordž Buš 2005. odlučio je da ne aktivira Zakon i pošalje vojsku u Luizijanu nakon uragana “Katrina” dijelom i zbog toga što se tadašnji guverner te države protivio tom potezu.

Borel: Flojdova smrt zapanjila Evropu

Evropska unija je „šokirana i zapanjena“ zbog smrti Džordža Flojda, kazao je juče evropski šef diplomatije i dodao da je to primjer „zloupotrebe ovlašćenja“ i upozorio protiv prekomjerne upotrebe sile.

„Kao i ljude u SAD, i nas je zapanjila i šokirala smrt Džordža Flojda... sva društva moraju ustati protiv prekomjerne upotrebe sile”, kazao je Žozep Borel, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost.

Borel je kazao da je Flojdova smrt „veoma, veoma tragična” i da je rezultat policijske „zloupotrebe ovlašćenje”. „Osuđujemo rasizam svake vrste... i vjerujemo u sposobnost Amerikanaca da se ujedine, da kao narod zacijele rane”.