KAZALA DA JE AMERIČKO DRUŠTVO VRLO POLARIZOVANO

Merkel osudila ubistvo Džordža Flojda: Trampov politički stil je kontroverzan

Ona je izrazila nadu da će demonstracije u SAD ostati mirne

2099 pregleda 0 komentar(a)
Merkel, Foto: AP
Merkel, Foto: AP

Njemačka kancelarka Angela Merkel osudila je danas "ubistvo" Afroamerikanca Džrordža Flojda za vrijeme policijskog privođenja kao "rasizam" koji, kako je rekla, pogađa "vrlo polarizovano američko društvo".

"Ubistvo Džordža Flojda je užasna stvar. Rasizam je užasna stvar. Američko društvo je vrlo polarizvano", rekla je Merkel za javnu televiziju ZDF.

Merkel je rekla da "rasizam još postoji" i dodala da je "nažalost to takođe slučaj u Njemačkoj". Ona je izrazila nadu da će demonstracije u SAD ostati mirne.

Četiri policajca koji su priveli Flojda u Mineapolisu su svi optuženi a njegova smrt je prekvalifikovana u ubistvo kao što su tražile sotitne hiljada Amerikanca koji protestuju nedjelju dana, javile su vlasti juče.

Upitana o američkom predsjedniku Donaldu Trampu Merkel, koja je na vlasti od 2005, je odgovorila da što se nje tiče njeni "politički zahtjevi su uvijek bili da pokuša da okupi ljude i da ih pomiri".

"Mislim da je politički stil (presjednika Trampa) vrlo kontroverzan. Ja radim sa svim izabranim predsjednicima iz cijelog svijeta, i naravno sa američkim predsjednikom. Sve što mogu da uradim je da se nadam da ćemo moći da radimo zajedno", rekla je Merkel, koja napušta mjesto kancelarke 2021.

Preporučujemo za Vas