stejt dipartment bi mogao priznati aneksiju djelova zapadne obale

Nensi Pelosi: Izraelska aneksija Zapadne obale bi nanijela štetu interesima SAD

Ona je izrazila veliku zabrinutost zbog onoga što se dešava u vezi s aneksijom

335 pregleda 0 komentar(a)
Nensi Pelosi, Foto: BETAPHOTO
Nensi Pelosi, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 05.06.2020. 13:35h

Predsjednica Predstavničkog doma američkog Kogresa Nensi Pelosi izjasnila se protiv izraelske aneksije djelova Zapadne obale, ocijenivši da će ta aneksija naneti štetu interesima SAD na Bliskom istoku.

"Jednostrana aneksija predstavlja rizik za budućnost, podriva nacionalne interese SAD i decenije nepristrasne politike", rekla je Pelosi članovima Jevrejskog demokratskog savjeta Amerike tokom Zoom telekonferencije u četvrtak, prenose danas izraelski mediji.

Ona je izrazila veliku zabrinutost zbog onoga što se dešava u vezi s aneksijom.

Pelosi, članica Demokratske stranke iz Kalifornije, rekla da je takav korak neprihvatljiv i podsjetila na rezoluciju koju su usvojile velikom većinom demokrate i nekoliko republikanaca u Predstavničkom domu u decembru protiv aneksije i za rešenje sukoba po modelu dvije države.

Ona je kritikovala i Palestinsku upravu zbog onoga što je okarakterisala kao istorijsku nepopustljivost i nedostatak volje da pregovara.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu obećao je da će u julu započeti jednostranu aneksiju oko 30 procenata Zapadne obale naoko u skladu sa predlogom administracije predsednika SAD Donalda Trampa za izraelsko-palestinski mir.

Izglede za aneksiju su osudili vodeći članovi Demokratske stranke u SAD, a medju njima i Džo Bajden očekivani predsednički kandidat američkih demokrata.

Tramp je svoj bliskoistočni plan predstavio u januaru i njime se predviđa uspostavljanje suvereniteta Izraela nad jevrejskim naseljima i dolinom Jordan, te stvaranje palestinske države na preostalom dijelu Zapadne obale uz moguću razmenu teritorija i ako ispune čitavu listu oštrih uslova.

I mada je Stejt department rekao da je spreman da prizna aneksiju djelova Zapadne obale jedan neimenovani zvaničnik je izjavio za izraelske medije da bi taj korak trebalo da bude "u kontekstu pristanka Vlade Izraela da pregovora sa Palestincima u skladu sa smijernicama iznijetim u Viziji predsjednika Trampa".

Taj korak ako bude preduzet biće veliki zaokret u izraelsko-palestinskom sukobu i Palestinci, strani lideri i bivši mirovni pregovarači upozoravaju da bi jako mogao oslabiti izglede za rešenje decenijskog sukoba dva naroda po modelu dvije države.

Pelosi je takodje kritikovala predsednika SAD koga je optužila za rastući antisemitizam u toj zemlji.