SZO: Nije još gotovo, u nekim zemljama raste broj zaraženih

Epicentar pandemije trenutno je u zemljama Srednje, Južne i Sjeverne Amerike, posebno Sjedinjenim Državama, rekla je portparolka SZO-a Margaret Heris

2887 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Neke države imaju blagi porast broja zaraženih dok se ublažava karantin pa se stanovništvo mora zaštititi od koronavirusa, a vlasti nastaviti testiranja, saopštila je danas Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), prenosi Hina

Epicentar pandemije trenutno je u zemljama Srednje, Južne i Sjeverne Amerike, posebno Sjedinjenim Državama, rekla je portparolka SZO-a Margaret Heris.

"Blagi porast u broju zaraženih, da, vidjeli smo u državama širom svijeta - ne govorim posebno o Europi - kad se ublažava karantina, kad se mjere fizičke udaljenosti ublažavaju, ljudi to ponekad protumače kao 'dobro, gotovo je. Nije gotovo. Biće gotovo tek kad nigdje na svijetu ne bude virusa", rekla je na brifingu u Ženevi.

Heris je komentarišući proteste zbog ubistva Džordža Flojda u SAD-u prije 10 dana rekla da demonstranti moraju preduzeti mjere opreza.

"Vidjeli smo mnogo emocija ove nedjelje. Vidjeli smo ljude koji su osjećali potrebu da budu vani i da izraze svoje osjećaje", dodala je. "Molimo ih da zapamte da još uvijek štite sebe i druge."

Kako bi izbjegli zarazu, SZO savjetuje ljudima da i dalje održavaju fizičku distancu od najmanje jednog metra, često peru ruke te ne diraju usta, nos i oči, rekla je Harris.

Bonus video: