Njujork tajms: Rus prevario CIA za sto hiljada dolara

Novac je predat u jednom hotelu u Berlinu i trebalo je da bude prva rata nagrade od milion dolara
2 komentar(a)
CIA, Foto: Reuters
CIA, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.02.2018. 17:25h

Rus koji je ponudio ukradeno sajber oružje Nacionalne bezbjednosne agencije (NSA) i kompromitujuće informacije o predsjedniku Donaldu Trampu prevario je američke špijune za 100.000 dolara prošle godine, objavio je „Njujork tajms“, pozivajući se na američke i evropske bezbjednosne zvaničnike.

Novac je predat u jednom hotelu u Berlinu i trebalo je da bude prva rata nagrade od milion dolara, prema navodima američkih zvaničnika, tog Rusa i komunikaciji u koju je njujorški list imao uvid.

Portparol CIA Din Bojd je juče demantovao tu priču.

„Izmišljena priča da je CIA prevarena za 100.000 dolara je očigledno lažna.“

Krađa alatki za tajno hakovanje je nanijela veliku štetu NSA, koja je pokušavala da utvrdi šta tačno nedostaje, navodi „Njujork tajms“.

Nekoliko američkih obavještajnih zvaničnika je kazalo da je jasno stavilo do znanja da ne žele informacije o Trampu od Rusa, koji je bio osumnjičen za povezanost sa ruskim obavještajcima i istočnoevropskim sajber kriminalcima.

On je navodno tvrdio da će materijal povezati predsjednika i njegove saradnika sa Rusijom. Međutim, umjesto da preda hakerske alatke, Rus je dao neprovjereni i možda falsifikovani materijal o Trampu i ostalima, uključujući podatke iz banke, mejlove i navodne ruske obavještajne podatke, prenio je „Tajms“ pozivajući se na zvaničnike.

Američki obavještajni zvaničnici su stopirali nagodbu iz straha da ih ne uvuče u rusku operaciju stvaranja nesloge unutar američke vlade kao i mogućih posljedice u Vašingtonu ako se protumači da pokušavaju da kupe kompromitujući materijal o Trampu.

Bonus video: