"rezultat intenziviranja skrininga"

U Iranu više od 2.000 novozaraženih, 81 osoba preminula

"Kada više testirate, onda, prirodno imate više slučajeva", izjavio je predsjednik Hasan Rohani

260 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Irana (Ilustracija), Foto: Shutterstock.com
Detalj iz Irana (Ilustracija), Foto: Shutterstock.com

Iran je danas saopštio da je u posljednja 24 časa registrovano više od 2.000 novozaraženih koronavirusom, a vlasti smatraju da je povećanje broja potvrđenih slučajeva rezultat intenziviranja skrininga.

"Kada više testirate, onda, prirodno imate više slučajeva", izjavio je predsjednik Hasan Rohani.

Nedavno povećanje nije "negativno", rekao je on i dodao da "ljudi ne treba da se brinu".

Zdravstvene službe su u posljednja 24 časa registrovale 2.011 novozaraženih koronavirusom, a 81 osoba je umrla, rekla je portparolka iranskog ministarstva zdravlja Sima Sadat Lari.

Prema zvaničnim podacima, 8.506 osoba je umrlo u Iranu od kada se pojavio koronavirus, a 177.938 osoba je zaraženo čime je ta zemlja najpogođenija pandemijom na Bliskom istoku.

Inostrani stručnjaci, kao i neki iranski zvaničnici su u više navrata doveli u pitanje zvanične podatke.

Prema ministarstvu zdravlja, više od milion testiranja je urađeno od februara kada su se pojavili prvi zaraženi koronavirusom u Iranu.

Iranske vlasti od aprila postepeno ukidaju mjere uvedene u borbi protiv pandemije, pa se sada život u velikom delu zemlje odvija gotovo normalno.

Priznajući da bi povećanje broja zaraženih moglo da bude rezultat manjka discipline i opreznosti, više iranskih zvaničnika je iz straha od nastavka pandemije pozvalo stanovništvo da poštuje higijenska pravila i držanja socijalne distance.

Preporučujemo za Vas