Tramp gubi simpatije pristalica: Mnogi otvoreno žale što su glasali za njega

Istraživači koji su ispitali stanje popularnosti predsjednik SAD prije i poslije ovih protesta došli su do podatka da je naklonost republikanaca prema Trampu pala za čak devet posto

6088 pregleda 21 reakcija 12 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Shutterstock
Donald Tramp, Foto: Shutterstock

Donald Tramp se hvalio kako može pucati na nekoga na Petoj aveniji, te da i dalje neće izgubiti svoje glasače.

Godinama se to činilo kao istina, ali lider Sjedinjenih Američkih Država (SAD) počeo je gubiti simpatije svojih pristalica.

Njegove posljednje aktivnosti, uključujući raspoređivanje paravojnih snaga protiv demonstranata na ulicama širom zemlje, možda su previše, piše Guardian.

Nove ankete pokazuju da je Tramp izgubio podršku među ključnim skupinama glasača, dok je i mnogo onih koji su neodlučni u vezi s predsjednikom.

Prošlog ponedjeljka policija i vojnici nasilno su očistili demonstrante na ulici kako bi se Trump mogao fotografisati u šetnji od Bijele kuće do crkve St John. U tom trenutku Nolan Fuzel vidio je dovoljno.

Fuzel je konobar u restoranu u Lourensu u Kansasu i prethodno je podržavao Trumpa. Međutim, nakon ove fotošetnje on je objavio na Twitteru kako žali što je bio Trampova podrška na dan izbora 2016. godine.

Fuzel je jedan od mnogih primjera kako Trump gubi svoje glasače. Jesu li otišli zauvijek?

Prvo je korisno sjetiti se šta je predsjednik tražio od republikanaca. Kako piše Guardian, Tramp je tretirao svoju stranku pioput Tezejevog drevnog broda, mijenjajući daske broda dok ne postanu neprepoznatljive same po sebi. Stranka čija je elita nastojala odbiti Trampa 2016. godine, sada se mnogo promijenila.

Pod Trampovim vođstvom republikanci su krenuli u rat protiv svojih tradicionalnih saveznika, FBI-a. Upoznali su svoje stare protivnike u Rusiji.

Trumpove pristalice morale su bojkotovati američki profesionalni nogomet. Republikanski junaci poput Mita Romnijja, Džona Kelija ili Džona Mekkejna, našli su se pod Trampovim napadima.

Trumpov bivši ministar obrane Džejms Matis podržao je demonstrante koji su preplavili ulice nakon smrti Džordža Flojda kazavši da "s pravom traže da imaju jednaka prava".

Mattis je podnio ostavku jer se protivio odluci predsjednika SAD-a o povlačenju snaga iz Sirije. On je optužio Trampa da pokušava "podijeliti" Ameriku.

Međutim, raspoređivanje američke vojske na ulicama Vašingtona za vrijeme protesta protiv policijske brutalnosti i sistemskog rasizma u SAD-u najviše je potaknulo Trampove pristalice da dobro sagledaju aktivnosti predsjednika.

Istraživači koji su ispitali stanje popularnosti predsjednika prije i poslije ovih protesta došli su do podatka da je naklonost republikanaca prema Trampu pala za čak devet posto.

Republikanski čelnici uglavnom se nisu okrenuli protiv Trampa, ali su utihnuli. Mnogi nisu željeli komentarisati njegovu fotošetnju ispred crkve Svetog Džona. Ipak, drugi republikanski čelnici, oni koji se manje plaše Trampa, počeli su govoriti protiv njega. Posljednji republikanski predsjednik Džordž Buš stao je na stranu demonstranata s jasnom referencom na Trumpa.

"Jedini način da vidimo sebe u stvarnom svjetlu jeste da slušamo glasove mnogih koji žale i koji su povrijeđeni. Oni koji se odluče ušutkati te glasove, ne razumiju značenje Amerike, ili kako ona postaje bolje mjesto", rekao je Buš. Još jedan Trumpov pristalica, koji je želio biti anoniman, kazao je za Guardian da se "Trumpova stranka preselila previše udesno".

On je pokrenuo Facebook stranicu naziva "Žalim što sam glasao za Donalda Trumpa 2016. godine". Ova stranica već je ima gotovo 10.000 pratilaca.

Bonus video: