Palestinci ponovo odbili pomoć UAE za borbu protiv pandemije

Pošto su Palestinci odbili pomoć neizvjesno je šta će se desiti sa opremom

704 pregleda 468 reakcija 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Palestinska uprava odbila je da primi medicinsku opremu za borbu protiv koronavirusa poslatu avionom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata jer je pomoć koordinisana s Izraelom, a ne sa njom, prenose danas izraelski mediji.

Avion aviokompanije Etihad je sletjeo u Izrael u utorak i bio je drugi u roku od mjesec dana koji je nosio pomoć iz UAE za Palestince, a koja je takođe odbijena.

"Odbijamo da je primimo jer je koordinisana direktno između Izraela i njih (UAE). Mi nismo bili dio koordinacije", rekao je Frans presu palestinski ministar zadužen za civilne poslove, Husein al Šeik.

Iako su Egipat i Jordan jedine arapske zemlje koje imaju zvanične odnose s Izraelom, zemlje Zaliva poput UAE odnedavno poboljšavaju veze s jevrejskom državom jer dijele zajedničku brigu o Iranu.

Avion Etihada koji je nosio pomoć Palestincima 19. maja iz Abu Dabija i sletio na međunarodni aerodrom kraj Tel Aviva nije bio obilježen, a letjelica koja je dopremila pomoć u utorak imala je oznaku te aviokompanije, rečeno je Frans presu.

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova je potvrdilo da je pomoglo da se let koordiniše i da je trebalo da pomoć UN isporuče u pojas Gaze i na Zapadnu obalu.

Generalni direktor ministarstva Juval Rotem je na Tviteru izrazio nadu da će ubuduće tom avio kompanijom stizati turisti iz UAE.

Pošto su Palestinci odbili pomoć neizvjesno je šta će se desiti sa opremom.

Prvi avion iz UAE je dopremio 14 tona medicinske opreme za Palestince kako bi im pomogao da se izbore s pandemijom. Palestinska uprava je tada takođe rekla da pomoć neće primiti.

Ona isporuku preko Izraela vidi kao korak ka normalizaciji odnosa između Izraela i zemalja Zaliva.

U to vrijeme jedan zvaničnik UN je izjavio za izraelske medije da je pomoć mnogo potrebnija pojasu Gaze, kojim vlada Hamas, a ne Palestinska uprava.

Avioni UAE stigli su u vreme kada se Izrael sprema da anektira djelove okupirane Zapadne obale u skladu sa bliskoistočnim mirovnim planom predsjednika SAD, Donalda Trampa.

Analitičari navode da premijer Izraela, Benjamin Netanjahu, veruje da će normalizacija odnosa s arapskim zemljama nagnati Palestince da postignu mirovni sporazum.

Bonus video: