„Super vakcine“ protiv korone možda nikad neće biti

Priče o uspjehu u razvoju vakcine protiv korona-virusa se gomilaju, ali to često ima malo veze sa stvarnošću, kaže virolog Oliver Kepler

1737 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Oliver Kepler je član upravnog odbora Instituta Maks von Petenkofer na univerzitetu Ludvig Makimilijan u Minhenu i šef katedre za virologiju. U intervjuu za njemački javni servis tagesschau.de, na pitanje šta misli o najavi Svjetske zdravstvene organizacije da vakcinu protiv korona-virusa očekuje za jedanaest do 17 mjeseci, kaže da bi „razvoj vakcine mogao potrajati godinama ili možda čak decenijama. Takođe je pitanje da li će to uopšte biti visoko efikasna i sigurna vakcina."

Šta je to „super vakcina"?

„Moramo da znamo o čemu tačno pričamo. Želimo visoko efikasnu vakcinu. Dakle, vakcinu koja zaista štiti sve vakcinisane od infekcije novim korona-virusom ili makar od izbijanja bolesti Covid-19. Drugo, vakcina bi morala da bude sigurna, što znači da ne bi trebalo da ima ozbiljnih nuspojava - za sve grupe stanovništva, uključujući malu djecu i starije osobe.

Treće, morate biti u mogućnosti da proizvedete stotine miliona ili čak milijarde doza vakcine relativno brzo - u roku od nekoliko mjeseci. Po mom mišljenju, nada u takvu super vakcinu potpuno je preuveličana", kaže Kepler i dodaje da bi umjesto toga trebalo razgovarati o tome da li se može postići djelimični uspjeh.

Delimični uspjesi su mogući

„Relativno sam uveren, delom i zbog velikih napora koji se trenutno ulažu u razvoj, da ćemo dobiti vakcine koje će barem djelimično pružiti imunitet određenim grupama ljudi. Tako da će možda nestati vrlo teških oblika infekcije ili da će neki ljudi biti potpuno zaštićeni, a drugi ne", kaže ovaj virolog za njemački javni servis.

„Međutim, ne treba ulagati svu nadu i energiju na razvoj vakcina, već takođe tražiti efikasne antivirusne ljekove. Jer i oni mogu ublažiti ozbiljan tok bolesti i pomoći u sprječavanju trajnih oštećenja ili barem smanjiti njihov broj. To će sigurno biti drugo najvažnije oružje u narednim godinama."

Kepler kaže da će „u doglednoj budućnosti dio naše svakodnevice biti držanje odstojanja, prekrivanje usta i nosa i pridržavanje higijenskih mera - u zavisnosti od sezone i pandemijske situacije virusa u odgovarajućim regionima. Sve dok ne postoje efikasne trerapije ili vakcine."

Primjer: Vakcina protiv gripa

„Kod respiratornih infekcija, u koje spada i korona-virus, imamo jednookog među slijepima - vakcinu protiv gripa. Njena efikasnost varira između 30 i 70 procenata iz godine u godinu. Morate se vakcinisati svake godine jer se virus značajno promijeni i imunitet na osnovu vakcine ili preležane infekcije, samo djelimično ili uopšte ne pomaže.

Ipak, moram naglasiti da će, posebno u predstojećoj zimskoj sezoni, vakcinacija protiv gripa biti izuzetno važna u cilju smanjenja broja bar ovih respiratornih oboljenja".

On podsjeća još uvijek nismo uspjeli da razvijemo efikasnu vakcinu protiv drugih zaraznih bolesti izazvanih virusima, bakterijama ili parazitima - poput HIV / AIDS-a, tuberkuloze ili malarije, ali je „uvjeren da ćemo pronaći medicinsku pomoć protiv korone, mada nije jasno kada. Samo smatram da je trenutna rasprava pogrešna: diskusija o tome kako distribuirati vakcinu koja čak nije ni na horizontu. Potrebna nam je saradnja u nauci i politici radi zajedničkog cilja stavljanja pandemije pod kontrolu", zaključuje ovaj virolog u intervjuu za tagesschau.de

Bonus video: