Bajden: Vojska će intervenisati ako Tramp ne bude htio da ode

"Apsolutno sam uvjeren da će ga ekspresno izvesti iz Bijele kuće", kazao je demokratski predsjednički kandidat

7167 pregleda 5 komentar(a)
Bajden, Foto: AP Photo
Bajden, Foto: AP Photo

Demokratski predsjednički kandidat Džo Bajden izjavio je danas da ga brine što će američki predsjednik Donald Tramp pokušati da "ukrade" izbore u novembru, ali je siguran da će ga vojnici izvesti iz Bijele kuće ako izgubi i ne bude htio priznati rezultat.

"To me jako brine: predsjednik će pokušati da ukrade izbore", rekao je Bajden u srijedu u emisiji "Daily Show" na televiziji Comedy Central.

Nije precizirao kako bi Tramp mogao varati na izborima. Ipak, bivši potpredsjednik podsjetio je da se Tramp žestoko protivi dopisnom glasanju i najavio da će demokrate imati advokate na biračkim mjestima kako bi spriječili republikance da manipulišu listićima.

Tramp je u nekoliko navrata kritikovao dopisno glasanje, rekavši bez ikakvih dokaza da bi veći udio dopisnih listića doveo do masovne krađe glasova na izborima 3. novembra.

Bajden je rekao kako su ga komentari bivših vojnih komandanata, koji su kritikovali Trampov odgovor na proteste protiv policijske brutalnosti, uvjerili da će američka vojska intervenisati ako Tramp ne bude priznao rezultate izbora, prenosi Hina.

"Apsolutno sam uvjeren da će ga ekspresno izvesti iz Bijele kuće", naglasio je Bajden.

Već upozoravao da bi Tramp mogao varati

Bajden je i ranije javno upozoravao da bi Tramp mogao varati na izborima. Ipak, njegova se retorika zaoštrila posljednjih mjeseci, u vrijeme kada ankete pokazuju prednost bivšeg potpredsjednika nad predsjednikom i kada se Tramp sve više protivi dopisnom glasanju.

Tramp i republikanci smatraju da se na dopisnom glasanju može varati i da ono favorizuje demokrate, iako to demantuju brojne nezavisne studije.

Trampov izborni štab nije odgovorio na zahtjev da prokomentariše Bajdenove izjave.

Bonus video: