VIDEO Policijska brutalnost u Keniji: Djevojku vezali za motocikl, vukli je po putu

Policajci su optužili djevojku (21) za učešće u pljački i na snimku se vidi kako je jedan od policajaca šiba dok ga ona moli da prestane

6653 pregleda 38 reakcija 0 komentar(a)
Povrijeđena žena u bolnici, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Povrijeđena žena u bolnici, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Trojica kenijskih policajaca uhapšena su nakon objavljivanja snimka na društvenim mrežama na kojem jedan od njih vuče po zemlji djevojku privezanu za motocikl, prenosi Tanjug.

Policajci su optužili djevojku (21) za učešće u pljački i na snimku se vidi kako je jedan od policajaca šiba dok ga ona moli da prestane.

Prema dostupnim informacijama, intervenisali su građani okruga Nakuru, izvukli djevojku iz ruku policajaca i smjestili je u bolnicu sa slomljenom nogom i drugim povredama koje je zadobila.

Ovo nije izolovan ili rijedak slučaj policijske brutalnosti u Keniji.

Prema tvrdnjama svjedoka, samo prošle nedjelje policija je likvidirala 15 ljudi tokom policijskog časa uvedenog da bi se spriječilo širenje koronavirusa.

Među ubijenima je i trinaestogodišnji Jasin Mojo, za čije ubistvo je predstavnik kenijske policije rekao izvještaču BBC da je u pitanju "nesrećan slučaj koji se dogodio dok je policija pucala u vazduh da bi rastjerala masu".

Javnost je zahtijevala hapšenje i procesuiranje policajaca-ubica, ali do sada, vlasti nisu ništa preduzele.

Izvještaj o stanju ljudskih prava u Keniji koji su objavile UN uključuje i dokaze o rasprostranjenom policijskom nasilju u 182 lokalne zajednice, a navode se česta prebijanja, upotreba bojeve municije i suzavca, seksualno napastvovanje i imovinska šteta.

"Molila sam za milost, ali policajac nije htio ni da me pogleda. Nisam ni shvatila za šta sam optužena", izjavila je iz svog bolničkog kreveta djevojka koju su kenijski policajci motociklom vukli po drumu.

Odjeljenje za kriminalnističke istrage kenijske policije saopštilo je da su trojica policajaca u pritvoru i da sarađuju sa istražnim timom.

Bonus video: