Rusija treća u svijetu po broju zaraženih

Putin ponovo u javnosti poslije dva mjeseca izolacije zbog koronavirusa

U govoru je posebno pozdravio zdravstvene radnike pohvalivši ih zbog hrabrosti i požrtvovanosti

472 pregleda 0 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Beta/AP
Vladimir Putin, Foto: Beta/AP

Ruski predsjednik Vladimir Putin bio je danas na svečanosti povodom državnog praznika, Dana Rusije, u spomen na 12. jun 1990. godine kada je proglašena Deklaracija o državnom suverenitetu Ruske Federacije.

To je bio prvi Putinov javni nastup od kada je objavio uvođenje mjera izolacije širom zemlje radi suzbijanja koronavirusa prije više od dva mjeseca.

Putin je prisustvovao podizanju državne zastave u memorijalnom parku u Moskvi, a zatim svečanom uručenju odlikovanja.

Nije nosio masku, kao ni većina dobitnika odlikovanja "Heroja Rusije".

Putin je govorio o "hiljadu godina istorije velike slave i ponosa, hrabrosti naših predaka bez premca i njihove ljubavi za zemlju".

U govoru je posebno pozdravio zdravstvene radnike pohvalivši ih zbog hrabrosti i požrtvovanosti.

Šezedsetsedmogodišnji ruski predsjednik posljednji put je viđen u javnosti u martu kada je prisustvovao sastanku poslovnih ljudi upravo poslije objavljivanja djelimičnog obustavljanja rada privrede radi suzbijanja epidemije. On je tada ovlastio regionalne guvernere da odluče o ostalim mjerama ograničenja, a većina je uvela strogu izolaciju krajem marta.

Putin je od tada držao skoro svakodnevne video-sastanke, a lično se sastao samo s glavnim zvaničnicima.

Na Dan pobjede, 9. maja, što je najvažniji praznik Rusije kojim se obilježava poraz nacista u Drugom svjetskom ratu, Putin je sam posmatrao paradu garde.

Nekoliko vodećih zvaničnika, uključujući premijera Mihaila Mišustina i Putinovog portparola Dmitrija Peskova, bilo je inficirano virusom, ali su ozdravili.

Prošlog mjeseca Putin je naredio da privreda ponovo počne da radi i odredio nove datume za dva glavna događaja koja su bila odložena zbog koronavirusa. On je naredio da se parada na Dan pobjede, odložena 9. maja, održi 24. juna i zakazao za 1. jul glasanje za ustavne amandmane kojim bi njegova vladavina mogla da se produži do 2036. godine.

Većina regiona u Rusiji je ukinula restriktivne mjere, kao i Moskva gdje je gotovo polovina ukupnog broja inficiranih. Neki stručnjaci smatraju da je to preuranjeno pošto se i dalje dnevno registruje oko 9.000 novozaraženih, a opozicioni aktivisti smaraju da Kremlj ugrožava javno zdravlje zakazivanjem referenduma o promjeni Ustava.

Rusija sada ima treći najveći broj zaraženih koronavirusom na svijetu, 511.000, i 6.715 umrlih. 

Preporučujemo za Vas