Još jedno ubistvo Afroamerikanca, šefica policije u Atlanti podnijela ostavku

Gradonačelnica Kejša Lens Botoms izjavila je da je načelnica policije Erika Šilds bila na čelu policije više od 20 godina i da je podnijela ostavku odmah poslije incidenta

23310 pregleda 96 reakcija 9 komentar(a)
Zapaljen restoran Wendy's, Foto: AP Photo
Zapaljen restoran Wendy's, Foto: AP Photo

Načelnica policije Atlante podnijela je ostavku pošto je policija u petak usmrtila iz vatrenog oružja Afromerikanca tokom pokušaja njegovog hapšenja, izjavila je kasno sinoć gradonačelnica tog grada na jugu SAD.

Gradonačelnica Kejša Lens Botoms (Keisha Lance Bottoms) izjavila je da je načelnica policije Erika Šilds (Shields) bila na čelu policije više od 20 godina i da je podnijela ostavku odmah poslije incidenta.

"Ne vjerujem da je to bila opravdana upotreba smrtonosne sile i zatražila sam da se policajac odmah otpusti", rekla je gradonačelnica na konferenciji za novinare.

Hapšenje Afroamerikanca Rejšarda Bruksa (Rayshard Brooks) (27) dogodilo se u petak uveče. Bruks je zaspao u automobilu dok je čekao u redu ispred restorana brze hrane. Uprava restorana je pozvala policiju pošto je Bruksovo vozilo blokiralo druge automobile u redu.

Afroamerikanac u alkoholisanom stanju se potom opirao hapšenju i pokušao da pobjegne. Policajac je pucao u Bruksa dok je bježao. Bruks je u bolnici podlegao povredama.

Poslije toga se ispred restorana okupilo oko 150 ljudi, među kojima i članovi Bruksove porodice.

Incident se dogodio usred velikih tenzija u američkom društvu poslije smrti Afroamerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu tokom policijskog privođenja. To ubistvo je izazvalo proteste protiv rasizma i policijskog nasilja širom SAD i u svetu.

Demonstranti zapalili restoran

Demonstranti su zatvorili glavnu saobraćajnicu u Atlanti i zapalili restoran Wendy's ispred kojeg je policija smrtila Bruksa.

Slike na lokalnoj televiziji prikazivale su restoran u plamenu više od 45 minuta prije nego što su vatrogasne ekipe stigle da ugase požar, prenosi Hina.

Ostali demonstranti krenuli su na autoput i zaustavili saobraćaj prije nego što je policija postavila red automobila kako bi ih zaustavila.

Otkrivena imena policajaca

Otkrivena su imena policajaca koji su umiješani u smrt Bruksa.

Rolf
Rolffoto: AP Photo

Radi se o službenicima Geretu Rolfu i Devinu Bronsanu.

Bronsan
Bronsanfoto: AP Photo

Iz policije kažu kako je Bronsan stavljen na administrativnu poziciju, a Rolf je dobio otkaz.

Bonus video: