Novi napad Izraela: Pogođeno 12 iranskih i sirijskih meta

Pogođene su protivavionske odbrambene baterije i četiri iranske mete, ali nije navedeno koje, već samo da "pripadaju iranskom vojnom aparatu u Siriji", navodi se u vojnom saopštenju
0 komentar(a)
Izrael avion, Foto: Reuters
Izrael avion, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.02.2018. 09:26h

Izraelska vojska je danas saopštila da je izvela novi, "veliki napad", na 12 iranskih i sirijskih meta u Siriji.

Pogođene su protivavionske odbrambene baterije i četiri iranske mete, ali nije navedeno koje, već samo da "pripadaju iranskom vojnom aparatu u Siriji", navodi se u vojnom saopštenju.

To je najnoviji napad u čitavom nizu prekogranične razmjene vatre koja je izbila kada je rano jutros iranski dron presretnut i oboren iznad Izraela.

U odgovoru na tu provokaciju, kako je navedeno, Izrael je napao iranske mete u Siriji.

Potom su se sirene oglasile drugi put danas na sjeveru Izraela i sirijska državna TV javila da su eksplozije odjeknule u području Damaska, nazvavši to "novom agresijom izraela".

Izraelska vojska je prethodno saopštila da je nakon obaranja drona napala iranske mete u Siriji odakle je dron lansiran.

Takođe je naknadno saopštila da je jedan od izraelskih pilota ozbiljno ranjen, kada je hitno iskočio iz svog aviona F-16 jer se našao na udaru sirijske vatre. Drugi pilot je zadobio lakše povrede.

Avion je pao na sjeveru Izraela nakon jake protivvazdušne vatre iz Sirije.

Vojska Izraela izrazila je spremnost "za razna scenarija" i, kako je navedeno, "nastaviće da djeluje u skladu s procjenama situacije", preneo je Asošiejted pres.

Izraelski vojni portprol Džonatan Konrikus je rekao da je Iran odgovoran za ozbiljno kršenje suvereniteta Izraela.

Vojska je saopštila da prati događaje i da je u potpunosti spremna na dalju akciju.

Sirijska državna televizija je citirala vojnog zvaničnika koji je rekao da je sirijska vazdušna odbrana pogodila više od jednog izraelskog aviona.

Jedan zvaničnik je rekao da je u izraelskim udarima pogođena baza u centralnom području zemlje i nazvali to novom agresijom.

Izrael je upozoravao u posljednje vrijeme na pojačanu iransku aktivnost duž svoje granice sa Sirijom i Libanom.

Ta zemlja strahuje da bi Iran mogao da iskoristiti sirijsku teritoriju da izvede napade ili da stvori kopneni koridor iz Irana u Liban koji bi omogućio lakši transfer oružja za Liban.

Izrael je ranije oborio nekoliko dronova koji su doletjeli iz Sirije.

Vojska je potvrdila da je meta, bespilotni avion koji može da lansira rakete, uspješno uništena.

Najviši izraelski vojni zvaničnici sastali su se da se dogovore o nastavku akcije. Glavni izraelski vojni portparol brigadni general Ronen Manelis rekao je da Izrael smatra Iran direktno odgovornim.

"To je ozbiljan iranski napad na izraelsku teritoriju. Iran uvlači region u avanturu za koju ne zna kako će se završiti. Ko god je odgovoran za taj incident je taj koji će platiti cijenu", rekao je portparol.

Bonus video: