Iran odbio da UN-ova agencija provjeri nuklearna postrojenja, Rusija mu dala podršku

"Ako IAEA nastavi s ovakvim pristupom to može prouzrokovati probleme u bilateralnim odnosima", izjavio je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Abas Mousavi

506 pregleda 0 komentar(a)
Abas Mousavi, Foto: Vahid Salemi/AP
Abas Mousavi, Foto: Vahid Salemi/AP

Iran je danas odbacio poziv Međunarodne organizacije za atomsku energiju (IAEA) da pusti inspekciju u dva svoja postrojenja, što može prouzrokovati nove probleme u sporu oko iranskog nuklearnog programa, prenosi Hina.

"Ako IAEA nastavi s ovakvim pristupom to može prouzrokovati probleme u bilateralnim odnosima", izjavio je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Abas Mousavi.

Najavio je da će Iran "adekvatno" odgovoriti ako UN-ova agencija za atomsku energiju ne pristane na "konstruktivni pristup", prenijela je iranska agencija Isna citirajući Mousavija.

Diplomatska misija Irana u Beču, gdje je sjedište IAEA, takođe je upozorila kako bi zahtjevi koje postavlja ta agencija mogli dovesti do ponovne krize u sporu oko iranskog nuklearnog programa.

Pitanje skrivenog uranijuma

Više od četiri mjeseca Teheran odbija da odobri IAEA pristup dvijema lokacijama, a u agenciji smatraju da tamo skrivaju uranijum koji nije prijavljen.

Inspekciju je zatražio čelnik IAEA Rafael Grosi, što su podržale Njemačka, Velika Britanija i Francuska.

Iran svoje stajalište opravdava tvrdnjom da ovaj zahtjev nadmašuje ovlašćenja agencije ističući kako bi IAEA trebala djelovati na zakonit, neutralan i politički nepristran način koji neće biti na tragu "insinuacija" obavještajnih službi Izraela, kazao je Mousavi.

On je zahtjev IAEA nazvao "postupkom za žaljenje" dodajući da iza njega zapravo stoji "cionistički režim čije je neprijateljstvo prema iranskom narodu poznato širom svijeta".

SAD se povukao iz sporazuma

Iran, Njemačka, Francuska, Velika Britanija, Kina, Rusija i Sjedinjene Američke Države (SAD) su u junu 2015. godine potpisale sporazum čiji je cilj bio spriječiti Teheran da proizvodi nuklearno oružje, no američki predsjednik Donald Tramp povukao je SAD iz tog sporazuma i započeo svoju kampanju protiv Irana uprkos protivljenju evropskih saveznika.

U znak odgovora na taj potez Iran je od 2019. godine počeo ignorisati ključne odredbe sporazuma.

Rusija pružila podršku Iranu

Rusija je danas obećala čvrstu podršku Iranu. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je na početku sastanka u Moskvi sa iranskim kolegom Mohamedom Džavadom Zarifom da je situacija zabrinjavajuća i da će se Rusija protiviti svakom pokušaju da se situacija sa Iranom iskoristi "za manipulaciju u Savjetu bezbijednosti UN".

Zarif je rekao da je situacija sa međunarodnim sporazumom o iranskom nuklearnom programu već dosta zabrinjavajuća od istupanja SAD.

Iranski ambasador Kazem Garib Abadi ocijenio je da bi "predstavljanje rezolucije kojom se Iran poziva na saradnju" bila "razočaravajuća" i "apsolutno kontraproduktivna".

Bonus video: