U Indiji rekordni dnevni rast broja zaraženih

Iako suočena sa velikim rizikom zbog guste naseljenosti, i porastom zaraženih Indijske vlasti ukinule su većinu mjera

755 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Indije, Foto: Shutterstock
Detalj iz Indije, Foto: Shutterstock

Indijske vlasti su izvijestile o rekordnom dnevnom porastu broja novozaraženih koronavirusom, a grad Čenai na jugu te zemlje sada se suočava s restrikcijama nakon što je postao novo žarište infekcije, prenosi Hina.

Zdravstveni stručnjaci i ranije su upozoravali da bi s obzirom na gustu naseljenost Indije širenje bolesti covid-19 moglo prouzrokovati veliki pritisak na ionako prenapregnuti zdravstveni sistem.

Uprkos rastu broja zaraženih premijer Narendra Modi 8. juna odlučio je ukinuti većinu ograničenja koja su bila dio tromjesečnih nastojanja da se obuzda pandemija.

Indija zaostaje za tek tri države

Podaci koje je objavilo indijsko Ministarstvo zdravstva pokazuju kako je u protekla 24 sata potvrđeno 13.5 hiljada novih slučajeva zaraze a oko 300 pacijenata je preminulo.

Prema statistikama Indija sada zaostaje samo za Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), Brazilom i Rusijom po broju zaraženih kojih je u toj zemlji četiri puta više nego u Kini koja ima približan broj stanovnika i gdje se virus prošle godine i pojavio.

Južna indijska država Tamil Nadu u petak je uvela stroga ograničenja za područje Čenai i okoline koja će biti na snazi do 30. juna.

Čenai koji je poznat i kao "indijski Detroit" zbog velike automobilske industrije petak je dočekao s gotovo praznim ulicama i s većinom zatvorenih prodavnica dok su policijsk snage pojačano nadzirale poštovanje propisanih mjera zabrane.

U drugim indijskim državama restrikcije su uglavnom ukinute, a redovan život se odvija i u glavnom gradu Nju Delhiju.

Bonus video: