Istorijski momenat u Pjongčangu: Rukovali se predsjednik Južne Koreje i nominalni šef Sjeverne Koreje

Južnokorejski predsjednik i njegova supruga su primali zvanice jednu po jednu
91 pregleda 0 komentar(a)
Mun Džae-in, Kim Jong Nam, Foto: Reuters
Mun Džae-in, Kim Jong Nam, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.02.2018. 11:42h

Predsjednik Južne Koreje Mun Džae-in i nominalni sjevernokorejski šef države Kim Jong Nam sreli su se danas i rukovali se prije ceremonije otvaranja Zimskih Olimpijskih igara (ZOI) u Pjongčangu.

Kim, koji zvanično predvodi sjevernokorejsku delegaciju, sreo se s Munom na prijemu za lidere, prenijela je agencija Jonhap.

Južnokorejski predsjednik i njegova supruga su primali zvanice jednu po jednu.

Predsjednici rivalskih zemalja su se smiješili dok su se rukovali u opuštenoj atmosferi.

Kim Jo Džong, uticajna sestra sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una i članica delegacije sa sjevera, po svoj prilici nije bila prisutna.

Kim Jong Nam je najviši sjevernokorejski zvaničnik koji je ikada posjetio Jug, dok je Kim Jo Džong prva članica vladajuće sjevernokorejske porodice na tlu Južne Koreje od završetka Korejskog rata.

Sestra sjevernokorejskog vođe Kim Džong Una stigla je danas u Južnu Koreju, na svečano otvaranje Zimskih olimpijskih igara, kao prva iz vladajuće dinastije sjevera koja je došla na jug od kraja Korejskog rata 1953. godine.

Kim Jo Džong doputovala je u sastavu visoke delegacije Pjongjanga koja će prisustvovati "Igrama mira" u Pjongčangu, koje počinju večeras.

Misiju predvodi Kim Jong Nam čovjek koji je, po protokolu, šef sjevernokorejske države, i stoga je najviši sjevernokorejski zvaničnik koji je ikad došao u Južnu Koreju.

Državni "iljušin 62" s natpisom "Demokratska Narodna Republika Koreja", sletio je na aerodrom Inčeon, blizu Seula, prenijela je južnokorejska televizija.

U crnim kaputima s krznenim kragnama, Kim Jong Nam i Kim Jo Džong su sišli niz stepenice gdje ih je dočekao južnokorejski ministar za ujedinjenje i drugi zvaničnici.

Posjeta koja treba da traje tri dana, kruna je spektakularnog približavanja dvije zemlje poslije dvije godine jakih tenzija zbog balističkog i nuklearnog programa Sjeverne Koreje.

Južnokorejski predskednik Mun Dže-In, koji se zalaže za dijalog sa Sjeverom, sve je učinio da ove Olimpijske igre budu "Igre mira", i doprinesu poboljšanju odnosa na Korejskom poluostrvu.

Međutim, svi pogledi su upereni na Kim Jo Džong koja je poslednjih godina brzometno napredovala u okviru skevernorejskog režima i oktobra prošle godine postala članica moćnog Politbiroa Radničke partije Koreje.

Mnogi stručnjaci vjeruju bi Kim Jo Džong mogla da nosi ličnu poruku svog brata južnokorejskom predskedniku Munu.

Tenzije na poluostvu su 2016. i 2017. dostigle vrhunac. S jedne strane zato što je sever izveo tri nuklearne probe, a najjaču do sada u septembru, a i desetak puta je ispalio rakete, tvrdeći da je u stanju da pošalje atomsku bojevu glavu do Sjeverne Amerike. S druge strane napetost je lane rasla zato što su se Kim Džong Un i američki predsjednik Donald Tramp upustili u nadmetanje u ličnim uvredama i apokaliptičkim prijetnjama.

Međutim, poslije višemjesečnog ignorisanja poziva Seula da NDR Koreja učestvuje na Zimskim olimpijskim igrama, njen vođa je 1. januara sve iznenadio najavivši da želi da ona učestvuje. Ta najava je pokrenula intenzivan diplomatski proces sve do današnjeg, istorijskog dolaska delegacije, i slanja nekih sjevernokorejskih sportista, navijačica i umjetnika.

Američki potpredsjednik Majk Pens koji predvodi delegaciju SAD na Igrama, ponovo je pozvao Muna da "maksimalnim pritiskom" primora Pjongjang da odustane od svojih zabranjenih nuklearnih programa. Pens nije isključio mogući sastanak sa sjevernokorejskim delegatima tokom ovih Igara.

Posljednji put je neki član porodice Kim Džong Una bio u Seulu 1950. godine. To je bio njegov djeda Kim Il Sung, osnivač Sjeverne Koreje, koji je došao kada su njegove snage osvojile glavni grad.

Tri godine kasnije, sukob je završen prekidom vatre, a ne mirovnim sporazumom što znači da su tehnički dvije Koreje i dalje u ratu, a poluostrvo je podijeljeno Demilitarizovanom zonom.

Sjeverna Koreja danas je pod više serija sankcija Savjeta bezbjednosti UN zbog nastojanja da razvije atomsko oružje, dok se Južna Koreja za vek pretvorila u 11. ekonomsku silu svijeta.

Bonus video: