Svjetski godišnjak konkurentnosti: Tajvan 11. u svijetu

Među četiri glavne kategorije izvještaja, Tajvan je na polju infrastrukture porastao četiri mjesta, zbog jačanja osnovne, tehnološke i naučne infrastrukture te zdravlja i životne okoline

1913 pregleda 1 komentar(a)
Tajvan, Foto: Shuttterstock
Tajvan, Foto: Shuttterstock

Tajvan je porastao za pet mjesta i sada je 11. u posljednjem Svjetskom godišnjaku konkurentnosti koji je prije par dana objavio Međunarodni institut za razvoj menadžmenta sa sjedištem u Švicarskoj. To je najbolji rezultat Tajvana na ovaj svjetskoj listi od 2016. godine.

U istraživanju 63 vodeće svjestke privrede, Tajvan je na trećem mjestu u azijsko pacifičkoj regiji - ispred Australije (18); Kine (20); Novog Zelanda (22) i Južne Koreje (23).. Ispred Tajvana su samo Singapur, koji je opet na prvom mjestu i Hong Kong, koji je peti.

Na vrhu liste ovogodišnjeg istraživanja su i Danska, Švajcarska i Holandija. Među četiri glavne kategorije izvještaja, Tajvan je na polju infrastrukture porastao četiri mjesta, zbog jačanja osnovne, tehnološke i naučne infrastrukture te zdravlja i životne okoline. Prema studiji, zemlja ima najveći broj pretplatnika mobilne širokopojasne mreže i drugo najbrojnine ukupno osoblje u istraživanju i razvoju po glavi stanovnika za srednju i visokotehnološku industriju.

Tajvan se također popeo za tri mjesta po učinku vlade. Zemlja je pokazala i poboljšanja u svih pet potkategorija poslovnog zakonodavstva, institucionalnog okvira, javnih financija, društvenog okvira i poreske politike.

U poslovnoj konkurentnosti, Tajvan je porastao za dvije pozicije, što se može pripisati napretku produktivnosti, tržištu rada i vrijednostima. Dok je država pala dva mjesta na u gospodarskom učinku, ona je skočila s 15. na 10. mjesto u podkategoriji domaće ekonomije.

Prvi put pokrenut 1989. godine, ovaj svjetski godišnjak procjenjuje ekonomiju kroz 255 pokazatelja u četiri glavne kategorije: poslovne konkurentnosti, ekonomskog učinka, vladine efikasnosti i infrastrukture.

Bonus video: