Tramp dekretom brani spomenike koje su na meti usljed protesta protiv rasizma

Tramp je rekao da se protivi uklanjanju spomenika vođama Konfederacije iz vremena američkog građanskog rata, kada je robovlasništvo bilo praksa, ili iz drugih perioda američke istorije, kada su doseljenici uništavali domorodačko stanovništvo Sjeverne Amerike

7560 pregleda 1 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: AP
Donald Tramp, Foto: AP

Predsjednik SAD Donald Tramp rekao je danas da će izdati "izvršno naređenje" za zaštitu spomenika ličnostima osporenim u jeku protesta i nemira protiv rasizma u Americi, podstaknutih ubistvom Afroamerikanca Džordža Flojda.

Tramp je rekao da se protivi uklanjanju spomenika vođama Konfederacije iz vremena američkog građanskog rata, kada je robovlasništvo bilo praksa, ili iz drugih perioda američke istorije, kada su doseljenici uništavali domorodačko stanovništvo Sjeverne Amerike.

"Imaću izvršno naređenje vrlo uskoro, i to će samo pojačati propis koji već postoji, ali će to biti sveobuhvatinije", rekao je Tramp novinarima.

Tokom velikih protesta širom zemlje zbog rasne nepravde i nejednakosti, Tramp se otvoreno svrstao uz one koji smatraju da je eliminisanje nekih aspekata američke istorije, iako omraženih, otišlo predaleko.

Tramp je u ponedeljak na "Tviteru" napisao da po Zakonu o očuvanju spomenika veterana 10 godina zatvora prijeti onima koji su preko puta Bijele kuće, u Vašingtonu, pokušali da sruše statuu Južnjaka Endrjua Džeksona (1767-1845) - generala, ratnika protiv Indijanaca i predsednika SAD.

"Pazite se!", napisao je on na Tviteru.

Po tom saveznom zakonu, svakom ko namjerno ošteti ili uništi, ili pokuša da ošteti ili uništi bilo koju strukturu, ploču, statuu ili drugi spomenik na javnom dobru koji obeležava službu bilo koje osobe u oružanim snagama SAD, preti ili novčana kazna ili kazna do 10 godina zatvora, ili i jedno i drugo.

Bonus video: