Izraelska vojska nije ništa komentarisala

U izraelskim udarima u Siriji poginulo sedmoro ljudi, sirijska vojska odgovorila

U trećem napadu pogođena je vojna instalacija južnije u mjestu Salkhadu

5490 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U izraelskim napadima u Siriji poginulo je sedmoro ljudi, saopšteno je danas iz sirijskih izvora.

Sirijska vojska je odgovorila na izraelske udare iz vazduha na jugu, u centralnom i istočnom dijelu Sirije, u kojima su poginula dva vojnika, a četvorica su ranjena, navodi se u saopštenju vojske.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sjedištem u Velikoj Britaniji, međutim tvrdi da je u tim napadima takođe poginulo pet iranskih ekstremista, prenose izraelski mediji.

U saopštenju vojske piše da su izraelski avioni pogodili vojni punkt u Salamiji i u Saburi u provinciji Hama samo nekoliko sati nakon što su napadnute vojne instalacije u provinciji Deir al Zor duž granice s Irakom i na jugu Sirije kraj granice sa Jordanom.

Ranije je saopšteno da je nekoliko napada izvedeno simultano, jedan na vojni punkt u Kabadžibu, istočno od provincije Deir al Zor i u području grada Sukna u obližnjoj istočnoj pustinji.

U trećem napadu pogođena je vojna instalacija južnije u mjestu Salkhadu, kraj grada Sveida.

Te baze su u istočnoj i južnoj Siriji koju je Izrael gađao u posljednjim mjesecima u uvjerenju da su u njima milicije koje podržava Iran. Izraelska vojska nije ništa komentarisala.

Regionalni obavještajni izvori kažu da su izraelski udari na Siriju dio rata u sjenci koji je odobrio Vašington u sklopu antiiranske politike u posljednje dvije godine. Izrael je priznao da je izveo mnoge udare unutar Sirije od početka građanskog rata u toj zemlji 2011. godine i smatra iransko prisustvo strateškom prijetnjom.

Izraelski zvaničnici su najavili u posljednjim nedjeljama da će pojačati kampanju protiv Irana u Siriji, gdje je Teheran uz pomoć savezničkih milicija proširio svoje prisustvo.