Rusija sjevernokorejske radnike šalje kući po odluci UN

"Građani Sjeverne Koreje koji se nalaze na našoj teritoriji, nastaviće da obavljaju poslove sve do isteka predviđenog roka", navodi se u saopštenju
1 komentar(a)
sjevernokorejski radnici, Rusija, Foto: Shutterstock
sjevernokorejski radnici, Rusija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.02.2018. 16:34h

Rusija je počela da sa svoje teritorije vraća sjevernokorejske radnike u Sjevernu Koreju, rekao je danas ruski ambasador u Pjongjangu Aleksandar Macegora.

To zahtijeva rezolucija o sankcijama koju je Savjet bezbjednosti UN usvojio u decembru.

"Zabrana angažovanja sjevernokorejskih radnika je udarac za privredu Rusije, ali mi strogo poštujemo rezoluciju UN. Većina regionalnih guvernera (Rusije) je počela repatrijaciju radnika", naveo je Macegora.

Medijska služba Ministarstva spoljnih poslova je potvrdila da "Rusija postupa u skladu s odredbama" rezolucije koja predvidja slanje kući svih sjevernokorejskih radnika u roku od dvije godine.

"Građani Sjeverne Koreje koji se nalaze na našoj teritoriji, nastaviće da obavljaju poslove sve do isteka predviđenog roka", navodi se u saopštenju.

Macegora je naveo da Rusija godišnje Sjevernokorejcima izda između 12.000 i 15.000 viza, od čega je 90 odsto "na kratak period". U građevinarstvu, poljoprivredi i ribarstvu Rusije, kako je rekao, radi 35.000 Sjevernokorejaca.

Njihove plate su u prosjeku upola manje od plata Rusa, ali omogućavaju im da "hrane po 13 članova porodica", naveo je Macegora. Dodao je da polovina plate sjevernokorejskih radnika u Rusiji ide njihovoj državi, Sjevernoj Koreji.

Savjet bezbjednosti je 22. decembra zaoštrio sankcije protiv Pjongjanga, ciljajući na uvoz nafte i rad Sjevernokorejaca u inostranstvu.

Desetina hiljada Sjevernokorejaca se šalje u inostranstvo, prije svega u Rusiju i Kinu, da bi radili i zarađivali devize za svoju državu. Po UN, oni rade u "uslovima sličnim ropstvu".

Bonus video: