Tramp podijelio video sa rasističkim sloganom koji asocira na nadmoć bijelaca, pa ga obrisao

Video je snimljen u Vilidžisu, malom gradu na Floridi nastanjenom penzionerima, i prikazuje duel demonstranata koji podržavaju Trampa i njegovih suparnika

11113 pregleda 10 komentar(a)
Detalj sa snimka, Foto: Beta/AP
Detalj sa snimka, Foto: Beta/AP

Američki predsjednik Donald Tramp podijelio je danas na svom Tviter nalogu video snimak na kome njegove pristalice uzvikuju "bijela moć", rasistički slogan koji asocira na nadmoć bijelaca.

On je kasnije obrisao tvit, a Bijela kuća je saopštila da predsjednik nije čuo "jednu izjavu" na video snimku.

Video je snimljen u Vilidžisu, malom gradu na Floridi nastanjenom penzionerima, i prikazuje duel demonstranata koji podržavaju Trampa i njegovih suparnika.

"Hvala velikim ljudima Vilidžisa", napisao je Tramp.

Na video snimku koji je podijelio, vide se ljudi u vozilima za golf ukrašeni Trampovim sloganima i zastavama dok uzvikuju "bijela moć".

Vide se i Trampovi protivnici koji njegovim pristalicama uzvraćaju skandiranjem "nacisti" i "rasisti".

"Nema sumnje da Tramp nije trebalo da postavi snimak i da treba da ga obriše", rekao je za Si-En-En senator Tim Skot, jedini crni republikanac u Senatu.

Ubrzo poslije toga, Tramp je obrisao tvit na kome je podijelio video.

Portparol Bijele kuće Džud Dir rekao je da je Tramp "veliki obožavaoc Vilidžisa" i nije čuo nijednu izjavu sa snimku. Ono što je video bilo je ogromno oduševljenje njegovih mnogobrojnih pristalica".

Njegova objava sa rasističkim sloganom dešava se u vrijeme rasnih napetosti, rasprave o sistemskoj diskriminaciji i velikih protesta, nakon što je policajac krajem prošlog meseca ugušio Afroamerikanca Džordža Flojda.

Bonus video: