Vakcina kompanije ”CanSino” odobrena za testiranje na vojnim dobrovoljcima

Vakcinu su u saradnji razvili “CanSino” i pekinški Institut za biotehnologiju koji deluje pri Akademiji vojnih medicinskih nauka

4194 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kineska vojska dobila je zeleno svijetlo od vladinih regulatora za korišćenje kandidata za vakcinu protiv koronavirusa, kompanije “CanSino Biologics,” koja djeluje u sklopu medicinskog odseka vojske, nakon što su klinička ispitivanja pokazala da je bezbjedna i u određenoj mjeri djelotvorna, piše N1.

Ad5-nCoV jedan je od osam kandidata za vakcinu protiv koronavirusa koje su razvile kineske kompanije, a istraživači su odobrili prelaz u fazu ispitivanja na ljudima.

Odobrena su i testiranja u Kanadi.

Vakcinisanje vojnika dobrovoljaca odobreno je 25. juna na godinu dana, stoji u saopštenju kompanije ”CanSino”.

Vakcinu su u saradnji razvili “CanSino” i pekinški Institut za biotehnologiju koji deluje pri Akademiji vojnih medicinskih nauka.

"Ad5-nCoV je trenutno ograničen samo na vojnu upotrebu, pa zasad, bez odobrenja Odjeljenja za logističku podršku ne može da ima širi raspon korišćenja", rekli su iz “CanSina.

Klinička ispitivanja u fazi 1 i 2 pokazala su da pomenuta vakcina može da spriječi bolesti prouzrokovane koronavirusom, ali njegov komercijalni uspjeh ne može da se potvrdi, objavila je kompanija.

Još nisu odobrene vakcine za masovnu upotrebu protiv COVID-19, ali se u svijetu trenutno na ljudima testira više od stotinu kandidata.

Bonus video: