u kini dan nakon usvajanja kontraverznog zakona

Policija vodenim topovima na demonstrante i novinare u Hongkongu

Veliki broj policiskih snaga raspoređen je dans  po ulicama Hongkonga povodom23.godišnjice od vraćanja te nekadašnje britanske kolonije pod upravom kine

3603 pregleda 0 komentar(a)
Sa danšnjeg protesta u hongkongu, Foto: AP
Sa danšnjeg protesta u hongkongu, Foto: AP

Policija je danas u Hongkongu vodenim topovima rastjerala male grupe demonstranata, dan nakon usvajanja kontroverznog zakona o nacionalnoj bezbjednosti, javljaju novinari Frans presa sa lica mesta.

Kamion sa vodenim topom ispalio je više rafala vode koja je pomešana sa rastvorom bibera, a na meti su bili demonstranti i novinari među kojima i reporteri agencije Frans pres. Demonstranti su se okupili u trgovačkom kvartu Hongkonga.

Veliki broj policijskih snaga raspoređen je danas po ulicama Hongkonga povodom 23. godišnjice od vraćanja te nekadašnje britanske kolonije pod upravu Kine.

Kineske vlasti su prvi put ove godine zabranile tradicionalni marš u Hongkongu povodom tog događaja.

Kina je juče usvojila kontroverzni zakon o nacionalnoj bezbijednosti kojim se kažnjavaju subverzivne aktivnosti, secesija, terorizam i dogovaranje sa stranim silama.

Zakon predviđa da ja je kinesko pravosuđe nadležno za "teška" kršenja bezbijednosti, a za ta dijela je predviđena doživotna kazna zatvora.

U Hongkongu je, u međuvremenu, sprovedeno prvo hapšenje na osnovu primene zakona o nacionalnoj bezbednosti.

Policija je na Tviteru navela da je uhapšen jedan muškarac kod koga je pronađena zastava za nezavisnost Hongkonga.