kako bi spriječila turske snage da napreduju dublje na iračku teritoriju

Iračka vojska utvrđuje položaje duž granice s Turskom

Kampanja u vazduhu i na kopnu počela je 17. juna, kada je Turska vazdušnim putem prebacila vojsku u sjeverni Irak

9009 pregleda 1 komentar(a)
Detalj sa tursko-iranske granice, Foto: AP
Detalj sa tursko-iranske granice, Foto: AP

Iračka vojska utvrđuje položaje duž granice s Turskom, kako bi spriječila turske snage da napreduju dublje na iračku teritoriju nakon dvosedmičnih vazdušnih napada, dok Ankara i dalje napada kurdske pobunjenike na sjeveru Iraka.

Bezbjednosni zvaničnici rekli su da je Ankara uspostavila najmanje desetak mesta na iračkoj teritoriji u sklopu vojne kampanje za svrgavanje članova Kurdistanske radničke partije (PKK), za koje Turska kaže da imaju skrovišta na sjeveru Iraka, prenosi AP.

Kampanja u vazduhu i na kopnu počela je 17. juna, kada je Turska vazdušnim putem prebacila vojsku u sjeverni Irak.

Od tada je najmanje šest iračkih civila ubijeno dok su turski avioni gađali PKK mete, a nekoliko sela u iračkom sjevernom kurdskom regionu je evakuisano.

“Turska vojska postavila je položaje u okrugu Zako, u sjevernoj provinciji Dohuk, oko 15 kilometara unutar iračke teritorije”, rekli su zvaničnici.

Turska tvrdi da će, sve dok iračka vlada ne preduzme akcije protiv PKK, i dalje ciljati kurdsku grupu koju Turska, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija smatraju terorističkom organizacijom zbog višedecenijske pobune unutar Turske.

Preporučujemo za Vas