Bolsonaro odobrio zakon o nošenju maski, ali ga ograničio vetom

Međutim, on je stavio veto na član prema kojem bi to bilo neophodno i u prodavnicama, crkvama i školama, obrazlažući svoj potez time što bi, kako je istakao, usvajanje takve odredbe moglo dovesti do kršenja imovinskih prava

3757 pregleda 0 komentar(a)
Bolsonaro, Foto: Beta/AP
Bolsonaro, Foto: Beta/AP

Brazilski predsjednik Žair Bolsonaro, odobrio je predlog zakona prema kojem će u njegovoj zemlji biti obavezno nošenje zašitnih maski na javnim mjestima.

Međutim, on je stavio veto na član prema kojem bi to bilo neophodno i u prodavnicama, crkvama i školama, obrazlažući svoj potez time što bi, kako je istakao, usvajanje takve odredbe moglo dovesti do kršenja imovinskih prava.

Sem toga, pravo veta je iskoristio i u slučaju člana koji nalaže dijeljenje zaštitnih maski siromašnima.

Bolsonaro i dalje ne priznaje ozbiljnost situacije koju je u njegovoj zemlji izazvala pandemija, iako je, sa 1,5 miliona zaraženih i 61.884 umrlih od kovid 19, Brazil na drugom mjestu u svijetu po oba statistička parametra, navodi BBC, pozivajući se na podatke američkog Instituta "Džons Hopkins".

Predlog zakona usvojio je predstavnički dom brazilskog Kongresa, a u roku od 30 dana, Kongres apsolutnom većinom glasova može poništiti odluke o vetu.

Bonus video: