jednom od vodećih aktivista

Egipatski sud potvrdio 15- godišnju zatvorsku kaznu aktivisti iz vremena pobune 2011.

Sekularnom aktivisti Ahmedu Dumi, Kasacioni sud je danas potvrdio i kaznu od šest miliona egipatskih funti (oko 330.000 eura), po istoj optužbi

8130 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Najviši krivični sud u Egiptu potvrdio je 15-godišnju zatvorsku kaznu jednom od vodećih aktivista tokom pobune 2011. godine, osuđenog za učešće u sukobima demonstranata i bezbjednosnih snaga.

Sekularnom aktivisti Ahmedu Dumi Kasacioni sud je danas potvrdio i kaznu od šest miliona egipatskih funti (oko 330.000 eura), po istoj optužbi.

Duma je među 230 osoba koje je Krivični sud u Kairu 2015. osudio na doživotnu kaznu zatvora.

Svim optuženima je suđeno u odsustvu, osim Dumi, koji je tada izdržavao trogodišnju kaznu zbog kršenja strogog zakona o protestima.

Pošto se Duma žalio na presudu, Kasacioni sud je naredio novo sudjenje, na kojem je osuđen na 15 godina zatvora.

Današnja presuda je konačna.

Dumi je suđeno za nasilje tokom sukoba u Kairu u decembru 2011. godine, kada je vatra progutala delove biblioteke sa retkim knjigama i rukopisima. Druge vladine zgrade, uključujući parlament, oštećene su tokom protesta.

Gotovo jednonedjeljni sukobi u kojima je poginulo oko 40 ljudi izbili su kada su uglavnom mladi aktivisti započeli proteste zbog procesa političke tranzicije nadgledanog od vojske, posle odlaska s vlasti dugogodišnjeg predsjednika Egipta Hosnija Mubaraka.

Preporučujemo za Vas