Vrhovni sud: Njujorški tužilac ima pravo da zahtijeva Trampove poreske prijave

"Nijedan građanin, pa ni predsjednik, ne može da izbjegne dostavljanje dokumenata u slučaju krivične istrage, predsjednik ne uživa apsolutni imunitet od naloga državnih tužilaštava", naveo je sud

3716 pregleda 1 komentar(a)
Tramp, Foto: AP
Tramp, Foto: AP

Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država (SAD) donio je danas odluku da njujorški tužilac ima pravo da od predsjednika Donalda Trampa zahtijeva niz finansijskih dokumenata, uključujući njegove poreske prijave, ali je za sada blokirao njihovo dostavljanje Kongresu.

Obje ove odluke koje su donijete sa sedam od ukupno devet glasova, ne bi trebalo da omoguće američkim građanima da saznaju više o finansijama republikanskog milijardera prije predsjedničkih izbora 3. novembra.

Ova najviša sudska instanca u SAD je najprije saopštila da predsjednik ne uživa "apsolutni imunitet" i da bi njujorški tužilac mogao da zatraži dokaze, u ovom slučaju čitav niz finansijskih dokumenata koji se odnose na njegove poslove između 2010. i 2018. godine, a koje ima njegova bivša računovodstvena firma Mazars.

"Nijedan građanin, pa ni predsjednik, ne može da izbjegne dostavljanje dokumenata u slučaju krivične istrage, predsjednik ne uživa apsolutni imunitet od naloga državnih tužilaštava", dodaje sud.

Međutim, istragu nadgleda velika porota, sastavljena od građana, koja radi u najvećoj tajnosti i, teoretski, ništa ne bi trebalo da bude objavljeno.

Vrhovni sud je drugom presudom za sada blokirao slanje dokumenata Kongresu, pa će se spor nastaviti na nižim sudskim instancama.

Za razliku od ranijih predsednika, Tramp je odbio da objavi svoje poreske prijave što podstiče nagađanja o obimu njegovog bogatstva ili potencijalnom sukobu interesa.

Bonus video: