"proporcionalne mjere"

Kina uvela sankcije članovima američkog Kongresa

Odnosi dvije najveće svjetske ekonomije pogoršani su nedavnih mjeseci zbog niza pitanja

4199 pregleda 1 komentar(a)
Ted Kruz, Foto: AP Photo
Ted Kruz, Foto: AP Photo

Kina je uvela sankcije trojici članova američkog Kongresa zbog odluke administracije predsjednika SAD Donalda Trampa da kazni visoke kineske zvaničnike zbog kršenja prava muslimanske manjine Ujgura u provinciji Šinđang.

Portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova, Hua Čunjing saopštila je da su sankcije uvedene republikanskim senatorima Tedu Kruzu i Marku Rubiju i republikanskom kongresmenu Krisu Smitu, piše Glas Amerike.

Hua je navela da su sankcije takodje uvedene američkom ambasadoru za vjerske slobode Semu Braunbeku i Kongresno-izvršnom odboru o Kini, zajedničkom odboru Kongresa i Bijele kuće fomiranom da se bi "pratila ljudska prava i razvoj vladavine prava" u Kini.

Rubio je jedan od predsjedavajućih tog odbora, a Smit član i bivši kopredsjedavajući.

Odluka o uvođenju "proporcionalnih sankcija" saopštena je nekoliko dana nakon što je Trampova administracija uvela kaznene mjere protiv nekoliko visoko rangiranih zvaničnika Komunističke partije, među kojima je i partijski sekretar u Šinđangu Čen Čuango. Predsjednik Donald Tramp je prošlog mjeseca potpisao zakonski predlog o uvođenju sankcija zbog masovnog pritvaranja i do milion Ujgura i pripadnika drugih muslimanskih manjina u Šinđangu. Odnosi dvije najveće svjetske ekonomije pogoršani su nedavnih mjeseci zbog niza pitanja, među kojima su odgovor na pandemiju koronavirusa, trgovina i stanje ljudskih prava u Hongkongu, Tajvanu i Šinđangu.