"KOVAKS POGON"

Bogate zemlje se prijavile za kupovinu vakcina protiv koronavirusa, one sa niskim prihodima se nadaju donacijama

Neke zemlje, uključujući Britaniju, Francusku, Njemačku i SAD već su naručile stotine miliona doza prije nego što je dokazano da vakcine djeluju

16292 pregleda 13 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Više od 70 bogatih zemlja prijavilo se na globalnu inicijativu za vakcinu protiv koronavirusa koja će im obezbijediti da kupuju više vakcina za skladištanje za svoje građane.

U današnjoj izjavi, savez vakcina Gavi izvijestio je da je 75 zemalja saopštilo da će se pridružiti novom "Kovaks pogonu" zajedno sa još 90 zemalja sa niskim prihodima koje se nadaju da će im vakcine biti donirane.

AP je ove nedjelje objavio da bi inicijativa mogla da omogući bogatim zemljama da pojačaju sopstvene zalihe vakcine za koronavirus i pri tom ostave manje doze za ugroženije stanovništvo.

Neke zemlje, uključujući Britaniju, Francusku, Njemačku i SAD već su naručile stotine miliona doza prije nego što je dokazano da vakcine djeluju.

Kritičari kažu da se ovim savezom vakcina bogatim zemljama nudi šansa da kupe još više vakcina i u suštini omogućava da ostave sa strane određene količine vakcina bez posljedica.

Izvršni direktor Gavija priznao je da ne postoji mehanizam za sprovđjenje zakona ali je rekao da će savez razgovarati sa bogatim zemljama da predlože moguća rješenja.

Iz Gavija kažu da je 165 zemalja koje čine oko 60 odsto svjetske populacije izrazilo interes za učešće u savezu.

Savez ima za cilj da prikupi oko dvije milijarde dolara za kupovinu vakcina.

Preporučujemo za Vas