UN traže rekordnih 10,3 milijarde dolara za pomoć siromašnima zbog pandemije

Suma koju sada UN traže jeste rekordna, ali kako je saopštila ta organizacija, bogate zemlje su da bi zaštitile svoje ekonomije odbacile uobičajena finansijska pravila, i sada to mora da se učini kada se radi i o najsiromašnijim državama

2736 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Ujedinjene nacije (UN) podnijele su molbu za 10,3 milijarde dolara, kako bi ugroženim i siromašnim zemljama pomogle u borbi protiv pandemije koronavirusa, što je najveći iznos koji je ikada svjetska organizacija tražila.

UN su saopštile da bi do kraja godine 265 miliona ljudi moglo da se suoči sa glađu, zbog uticaja bolesti Covid-19, piše BBC.

Svjetska organizacija upozorava da ako se ne reaguje što prije, to će poništiti decenije razvoja. U svojoj prvoj molbi u martu, UN su tražile dvije milijarde dolara za borbu protiv korone.

Pandemija koronavirusa u ogromnom obimu utiče na najsiromašnije zemlje svijeta, navodi BBC.

Suma koju sada UN traže jeste rekordna, ali kako je saopštila ta organizacija, bogate zemlje su da bi zaštitile svoje ekonomije odbacile uobičajena finansijska pravila, i sada to mora da se učini kada se radi i o najsiromašnijim državama, prenosi N1.

Ako to ne bude učinjeno, upozoravaju UN, svijet će potresti serija kriza, a milioni će prosto biti gurnuti u gladovanje.

Milioni migrantskih radnika dobili su otkaze u zemljama u kojima su radili, jer su zbog karantina, mnoge firme stavile katance na svoja vrata, a neke industrije su pred gašenjem, zbog mjera uvedenih u borbi protiv Covid-19, naročito turistička i saobraćajna.

Ti gastarbajteri sada više ne mogu da šalju novac porodicama u matičnim zemljama, program vakcinacije protiv dječjih bolesti je na čekanju, a mnoge zemlje, koje su i prije ove krize, bile poprište dugogodišnjih konflikata, imaju veoma loše zdravstvene sisteme i jako teško mogu da se nose sa novom bolešću.

U Jemenu, četvrtina od ukupnog broja potvrđenih slučajeva koronavirusa je umrla, što je pet puta više od svjetskog prosjeka.

I britanski Komitet za vanredne situacije uputio je apel da se pomogne najranjivijim zemljama svijeta u borbi protiv pandemije.

Četrnaest humanitarnih organizacija, uključujući Oxfram, Christian Aid, Islamic Relief i britanski Crveni krst, pridružilo se akciji apela Britancima da doniraju novac u ove svrhe, prenosi N1.

U svijetu je potvrđeno skoro 14 miliona slučajeva Covid-19, a umrlo je blizu 600.000 ljudi.

Bonus video: