Tajlanđani na protestu traže novi ustav i izbore

Uz skandiranje i mahanje transparentima, uglavnom mladi demonstranti okupili su se kod poznatog Spomenika demokratiji u starom dijelu grada, popularnoj lokaciji protesta

14503 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, sa protesta u Bankogu, arhiva, Foto: Shutterstock
Ilustracija, sa protesta u Bankogu, arhiva, Foto: Shutterstock

Nekoliko hiljada Tajlandjana protestovalo je danas u Bangkoku, tražeći novi ustav i izbore i ukidanje represivnih zakona.

Uz skandiranje i mahanje transparentima, uglavnom mladi demonstranti okupili su se kod poznatog Spomenika demokratiji u starom dijelu grada, popularnoj lokaciji protesta.

Skup, koji je organizovala neformalna grupa Oslobodilačka omladina, najveći je te vrste otkako je vlada Tajlanda u martu uvela vanredno stanje zbog epidemije koronavirusa.

Na demonstracije protiv vlade bivšeg šefa vojske Prajuta Čan-oče u to vreme je dolazilo sve više ljudi, ali su protesti brzo splasnuli usled širenja zaraze koronavirusom i uvodjenja vanrednog stanja.

Raniji protesti su bili podstaknuti februarskom odlukom suda da zabrani popularnu opozicionu prodemokratsku stranku koju podržavaju mnogi mladi Tajlandjani.

Politička atmosfera se ponovo usijala u junu, kada je tajlandski aktivista u dobrovoljnom egzilu kidnapovan u Pnom Penu, glavnom gradu susjedne Kambodže. Njemu se od tada gubi svaki trag.

Nekoliko tajlandskih disidenata u Laosu, takođe susednoj zemlji, misteriozno je nestalo prethodnih godina, a tijela trojice su kasnije pronadjena u reci Mekong.

Bonus video: