Vrhovni sud Irana suspendovao pogubljenje trojice demonstranata

Apelacioni sud je ranije potvrdio njihovu smrtnu kaznu zbog vođenja demonstracija, pljačke i slanja video snimaka njihovih aktivnosti stranim medijima

4456 pregleda 0 komentar(a)
Iran, Foto: Shutterstock.com
Iran, Foto: Shutterstock.com

Iran je suspendovao pogubljenje trojice mladića koji su učestvovali na protestima u novembru, nakon što je Vrhovni sud odlučio da ponovo razmotri njihov slučaj, prenijela je državna televizija.

Apelacioni sud je ranije potvrdio njihovu smrtnu kaznu zbog vođenja demonstracija, pljačke i slanja video snimaka njihovih aktivnosti stranim medijima.

Advokati trojice mladića izrazili su nadu da će novo preispitivanje slučaja dovesti do "poništavanja" smrtne kazne.

Ako se Vrhovni sud složi, iranski zakon omogućava onima koji su osuđeni da se ponovo žale, čak i ako je apelacioni sud potvrdio prvobitnu presudu.

Slučaj trojice mladića izazvao je negodovanje u državi, a popularni "hešteg" za zaustavljanje sprovođenja njihove smrtne kazne nadmašio je sve Tviter trendove u Iranu i retvitovan je više od četiri miliona puta.

Protesti su se raširili širom zemlje zbog gnijeva građana zbog anemične državne ekonomije.

Demonstracije su pokazale rašireno nezadovoljstvo koje je zahvatalo Iran od maja 2018. kada je predsjednik SAD Donald Trump uveo sankcije toj zemlji, nakon što je jednostrano povukao SAD iz nuklearnog sporazuma koji je Teheran postigao sa svjetskim silama.

Ta odluka dovela je do toga da je Iran počeo da krši sporazum, kao i do niza napada širom Sredozemlja za koje su SAD okrivile Teheran.

Bonus video: