obećao nastavak podrške Iraku

Rohani: Posjeta iračkog premijera Iranu je prekretnica u našim odnosima

Al Kadimi, kome je dolazak u Teheran prva posjeta inostranstvu od stupanja na dužnost u maju, odgovorio je Rohaniju da Irak "neće dozvoliti postojanje bilo kakve prijetnje Iranu sa svoje teritorije"

2426 pregleda 0 komentar(a)
Rohani i Al Kamidija, Foto: Beta/AP
Rohani i Al Kamidija, Foto: Beta/AP

Predsjednik Irana Hasan Rohani ocijenio je da današnja posjeta novog iračkog premijera Mustafe Al Kadimija Teheranu predstavlja prekretnicu u odnosima dvije susjedne zemlje i obećao nastavak podrške Iraku.

"Sigurni smo da će posjeta biti prekretnica u odnosima dvije zemlje. Ostajemo spremni da budemo uz iračku državu i da radimo na stabilnosti i bezbjednosti u Iraku i regionu", rekao je Rohani poslije sastanka s Al Kadimijem.

Al Kadimi, kome je dolazak u Teheran prva posjeta inostranstvu od stupanja na dužnost u maju, odgovorio je Rohaniju da Irak "neće dozvoliti postojanje bilo kakve prijetnje Iranu sa svoje teritorije".

Iran vidi američko vojno prisustvo u Iraku kao prijetnju.

Al Kadimi je u Teheranu rekao i da je spoljna politika Iraka zasnovana na "ravnoteži i izbegavanju bilo kakvog svrstavanja" i da Bagdad želi da poboljša odnose s Iranom "zasnovane na nemiješanju u unutrašnja pitanja dve zemlje".

On će se u Iranu sastati i s vrhovnim liderom ajatolahom Ali Hamneijem.

Al Kadimi je juče trebalo da posjeti Saudijsku Arabiju, zemlju koja je najveći regionalni rival Irana, ali je odložio put za Rijad pošto je saudijski kralj Salman smješten u bolnicu.

Poseta Al Kadimija Teheranu uslijedila je poslije posjete šefa iranske diplomatije Mohameda Džavada Zarifa Bagdadu tokom vikenda.

To je bila prva Zarifova poseta Iraku otkako su SAD u januaru kod Bagdada ubile visokog iranskog zvaničnika, generala Kasema Solejmanija.

Zarif je obišao mjesto ubistva Solejmanija, u američkom napadu bespilotnom letjelicom, i naveo da odnosi Irana i Iraka neće biti uzdrmani uprkos smrti generala na iračkoj teritoriji.

Solejmani je bio na čelu specijalnih snaga Irana i arhitekta iranskih vojnih aktivnosti u regionu.

Iran vidi Irak kao moguću rutu za zaobilaženje američkih sankcija koje je predsednik Donald Tramp ponovo uveo Teheranu 2018. godine, pošto su SAD napustile međunarodni nuklearni sporazum velikih sila i Irana iz 2015. godine.

Izvoz Irana u Irak iznosio je prošle godine gotovo devet milijardi dolara, navela je danas agencija IRNA i dodala da će lideri dvije zemlje razgovarati o povećanju tog iznosa na 20 milijardi dolara.

Irak i Iran su od 1980. do 1988. godine bili u ratu u kojem je poginulo oko milion ljudi.

Preporučujemo za Vas