u pritvoru za pokušaj rušenja državnog udara uz podršku SAD

Uhapšeni zimbabveanski novinar optužen za državni udar

Ngarivhume je pozvao na narodnu mobilizaciju protiv korupcije u državi i ekonomske situacije, a Činono je poslao pozive putem Fejsbuka i Tvitera

3917 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Vlada Zimbabvea je danas optužila novinara i zviždača koji se nalazi u pritvoru za pokušaj rušenja državnog udara uz podršku SAD i "drugih stranih sila".

Ministarka informisanja Monika Mucvangva je navela da novinar Houpvel Činono "nije uhapšen jer je objavio slučajeve korupcije, već zato što je na društvenim mrežama podsticao Zimbabveance da nasilno obore vladu".

Činono je nedavno otkrio korupcionaške skandale povezane sa borbom protiv pandemije koronavirusa u Zimbabveu, što je dovelo do smjjene ministra zdravlja Obedaje Mojoa.

Novinar je uhapšen u ponedjeljak u Harareu, istog dana kada i opozicioni lider Džejkob Ngarivhume, zbog podsticanja građana na nasilje i poziva na protest 31. jula.

Ngarivhume je pozvao na narodnu mobilizaciju protiv korupcije u državi i ekonomske situacije, a Činono je poslao pozive putem Fejsbuka i Tvitera.

Sud je odbio njihov zahtjev da se brane sa slobode.

Ministarka informisanja je optužila "strane sile" da su učestvovale u "zavjeri", tvrdeći da je američka ambasada na Tviteru stala u zaštitu Činonoa odmah nakon njegovog hapšenja.

Prema njenim riječima, i druge zapadne ambasade su se oglasile na Tviteru ili saopštenjima ne bi li "omele pravosuđe".

Američka ambasada nije komentarisala.

Preporučujemo za Vas