DEMONSTRANTI SE PENJALI I NA ZGRADU SUDA

Portland: Miran protest se pretvorio u sukob demonstranata i policije, ispaljeni suzavci...

Protesti nisu prestali ni tokom vikenda u Portlandu u znak podrške rasnoj pravdi i reformi policije u SAD, pogođenim nasiljem

4061 pregleda 12 komentar(a)
Sa protesta u Portlandu, Foto: Reuters
Sa protesta u Portlandu, Foto: Reuters

Miran protest se danas pretvorio u intenzivan sukob demonstranata i policije u Portlandu, najvećem gradu savezne američke države Oregon.

Noć koja je počela nepotvrđenim pucanjem iz vatrenog oružja i nalaženjem džaka s municijom i "Molotovljevim koktelima" usred mirnog protesta, pretvorila se u intenzivan sukob demonstranata i policije.

Američki agenti su prije zore nekoliko puta ispaljivali suzavac i bombe za zaslepljivanje kako bi rastjerali masu demonstranata ispred Federalnog suda.

Neki demonstranti su se popeli na ogradu suda, a drugi su ispaljivali rakete za vatromet, pokušavali da probiju kapiju i usmjeravali zrake lasera na policiju.

Protesti nisu prestali ni tokom vikenda u Portlandu u znak podrške rasnoj pravdi i reformi policije u SAD, pogođenim nasiljem.

Demonstranti su zapalili sud u Ouklendu, u Kaliforniji, vozila su zapaljena u Ričmondu u Virdžiniji, u Ostinu u Teksasu je ubijen naoružani demonstrant, a dvije osobe su povrijeđene u Aurori, u Koloradu, kada ih je pregazio automobil.

U Portlandu, gdje su savezni agenti raspoređeni radi zaštite federalne imovine SAD, savezni sud je meta demonstranata.

U tom gradu već dva mjeseca traju protesti, još od smrti Afroamerikanca Džordža Flojda prilikom hapšenja u Mineapolisu u maju.

Predsjednik Donald Tramp je rekao da je poslao savezne agente u Portland da zaustave nemire, ali državni i lokalni zvaničnici su rekli da to samo pogoršava situaciju.

Preporučujemo za Vas