FBI se protivi objavljivanju povjerljivih dokumenata

Federalni biro za istrage je juče, u rijetkom javnom saopštenju, rekao da je „ozbiljno zabrinut“ povodom tačnosti tog dokumenta i da mu je dato malo vremena da ga razmotri
2 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.02.2018. 07:45h

FBI se juče usprotivio bilo kakvom pokušaju Bijele kuće da objavi povjerljivi dokument obavještajnog odbora Predstavničkog doma koji, kako kažu republikanci, pokazuje pristrasnost te agencije i Ministarstva pravde na štetu predsjednika Donalda Trampa.

Federalni biro za istrage je juče, u rijetkom javnom saopštenju, rekao da je „ozbiljno zabrinut“ povodom tačnosti tog dokumenta i da mu je dato malo vremena da ga razmotri.

Ranije juče, šef osoblja Bijele kuće Džon Keli je rekao da očekuje da dokument bude objavljen „prilično brzo“.

Tramp je u utorak veče rekao poslanicima da su šanse „100 odsto“ da će biti objavljen.

Polemika oko dokumenta je nastala usljed stranačke borbe povodom istrage o navodnom miješanju Rusije u predsjedničke izbore u SAD 2016. i mogućem dosluhu sa Trampovom kampanjom, što su negirali i Tramp i Rusija.

„FBI je dobio ograničenu mogućnost da razmotri taj dokument dan prije nego što je odbor glasao za njegovo objavljivanje. Kao što smo rekli prilikom početnog razmatranja, duboko smo zabrinuti zbog izostavljanja činjenica koje suštinski utiču na tačnost dokumenta“, navedeno je u saopštenju FBI.

Republikanci, koji su blokirali napore demokrata u odboru da objave kontraizvještaj, kažu da on pokazuje da su FBI i Ministarstvo pravde koristili nedozvoljene metode prismotre u istrazi ruskog miješanja u američke izbore.

Demokrate tvrde da dokument selektivno koristi vrlo povjerljivi materijal u naporima da diskredituje specijalnog savjetnika Roberta Mulera, koji vodi istragu Ministarstva pravde o Rusiji, i Roda Rozenstajna, zamjenika američkog ministra pravde, koji ga je angažovao.

Odbor Predstavničkog doma je ove nedjelje glasao za objavljivanje dokumenta. Tramp ima rok do vikenda da odluči da li će ga objaviti.

Zvaničnici Ministarstva pravde su upozorili da bi objavljivanje bilo nesmotreno jer bi ugrozilo povjerljive informacije.

Bonus video: