planiraju da profitiraju

Farmaceutska firma Moderna planira da prodaje vakcinu za koronu za 50 do 60 dolara

Američka vlada osigurala je Moderni gotovo milijardu dolara finansijske podrške

7890 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Beta-AP
Ilustracija, Foto: Beta-AP

Farmaceutska kompanija Moderna planira da prodaje standardnu dozu vakcine protiv koronavirusa po cijeni od 50 do 60 dolara, što je za oko 11 dolara više od cijene vakcine koje će prodavati Pfizer i BioNTech, prenosi list Fajnenšel tajms pozivajući se na neimenovane izvore.

Predložena cijena Moderne viša je od 39 dolara za dvije doze, što je iznos ugovoren od strane Pfizera i njemačkog BioNTecha, sklopljen s američkom vladom, tvrdi list, navodeći kako Moderna tu cijenu drži za Sjedinjene Države i ostale zemlje s bogatije zemlje.

Gotovo milijardu dolara finansijske podrške

Američka vlada osigurala je Moderni gotovo milijardu dolara finansijske podrške za podršku istraživačkim i razvojnim naporima za potencijalnu vakcinu protiv kovida-19, koji je dosad ubio oko 650.000 ljudi širom svijeta.

Portparol Moderne rekao je da je kompanija vodila razgovore s vladama o potencijalnom snabdijevanju vakcinom, zvanom mRNA-1273, ali nije dao nikakve detalje o cijenama, "s obzirom na povjerljivu prirodu pregovora i ugovora".

Profit zbog prodaje vakcine

Pfizer, Moderna i Merck & Co već su najavili kako planiraju profitirati od prodaje svojih vakcina, dok su neki proizvođači ljekova, uključujući Johnson & Johnson, objavili da planiraju distribuirati vakcine na neprofitnoj osnovi, prenosi Hina.

Tako je firma AstraZeneca pristala osigurati u SAD-u 300 miliona doza vakcine, po cijeni od samo četiri dolara po dozi.

Preporučujemo za Vas