AMERIČKI IMUNOLOG SUMNJIČAV

Fauči: Nadam se da Kinezi i Rusi testiraju vakcine prije nego ih kome daju

"Reći da se ima vakcina spremna za distribuciju prije nego što je testirana, za mene je nešto problematično, da ne kažem nešto više", rekao je direktor američkog Instituta za zarazne bolesti

7612 pregleda 165 reakcija 20 komentar(a)
Fauči, Foto: AP Photo
Fauči, Foto: AP Photo

Američki imunolog Entoni Fauči (Anthony Fauci), cijenjeni naučnik za epidemiju koronavirusa, izrazio je sumnju o bezbjednosti vakcina koje se trenutno ispituju u Rusiji i Kini.

"Zaista se nadam da Kinezi i Rusi testiraju svoje vakcine prije nego što je bilo kome daju", rekao je Fauči u petak u govoru u Kongresu.

"Reći da se ima vakcina spremna za distribuciju prije nego što je testirana, za mene je nešto problematično, da ne kažem nešto više", rekao je Fauči, inače direktor američkog Instituta za zarazne bolesti. Dodao je da SAD za vakcinu ne treba da zavise od drugih zemalja.

Rusija je ove nedjelje saopštila da se nada da će od septembra i oktobra početi industrijsku proizvodnju dve vakcine protiv koronavirusa koje su osmislili naučnici iz državnih centara. Rusija nije međutim saopštila naučne podatke koji potvrđuju bezbjednost i efikasnost tih vakcina.

Nekoliko projekata vakcina pokazalo je ohrabrujuće rezultate, a među njima je jedna kineska na kojoj zajednički rade institut za vojna istraživanja i farmaceutska grupa CanSino Biologics.

Kineska vojska je krajem juna odobrila upotrebu vakcine u svojim redovima, iako još nisu počele završne faze testiranja vakcine.

U zapadnim zemljama u toku razvoja su tri vakcine koje se nalaze u prvoj fazi kliničkog ispitivanja na čoveku.

Preporučujemo za Vas