zahtjevaju ostavku premijera

Jačaju protesti protiv Netanjahua, u Jerusalimu demonstriralo više od 10.000 ljudi

Demonstranti su danas glasno trubili, i nosili izraelske zastave i postere na kojima je pisalo "krajm minister" (ministar zločina), koristeći igru reči umjesto njegove titule "prajm minister"(prime minister) premijer

13825 pregleda 0 komentar(a)
Protesti u Izraelu, Foto: Oded Balilty/AP
Protesti u Izraelu, Foto: Oded Balilty/AP

Više hiljada demonstranata okupilo se večeras ispred rezidencije premijera Izraela Benjamina Netanjahua u Jerusalimu, zahtijevajući da podnese ostavku, a protesta je bilo i u Tel Avivu i ispred njegove kuće u primorskom gradu Cezareji.

Bili su to jedni od najvećih protesta u proteklim nedjeljama, navodi Asošiejted pres, a izraelski mediji javljaju da se u Jerusalimu okupilo da demonstrira preko 10.000 ljudi.

Hiljade Izraelaca izlazi na ulice nekoliko puta nedjeljno tokom ovog ljeta pozivajući na ostavku dugogodišnjeg lidera, jer mu se sudi za korupciju i u znak protesta zbog njegovog odnosa prema krizi nastaloj zbog pandemije koronavirusa.

Demonstranti su danas glasno trubili, i nosili izraelske zastave i postere na kojima je pisalo "krajm minister" (ministar zločina), koristeći igru reči umjesto njegove titule "prajm minister"(prime minister) premijer.

Te demostrancije protiv Netanjahua su najveće od 2011. godine kada se protestovalo zbog visokih troškova života.

Netanjahu je pokušao da umanji značaj takvih okupljanja nazivajući demonstrante ljevičarima i anarhistima.

Kasno večeras je Netanjahuova konzervativna partija Likud izdala saopštenje optuživši dvije privatne TV stanice da daju publicitet demonstrantima i preuveličavaju važnost okupljanja.

Mada su demonstracije bile uglavnom mirne u proteklim danima bilo je i nasilja i neki demonstranti su se sukobili sa policijom optužujući je da koristi prekomernu silu dok su male grupe Netanjahuovih pristalica povezane sa ultradesnicom napadale demonstrante.

Netanjahu tvrdi da demonstranti huškaju na nasilje protiv njega, a izraelska policija je ovih dana uhapsila oko 20 aktivista ultradesnice i ona je u visokoj pripravnosti zbog mogućeg nasilja protiv demonstranata.

Demonstracije organizuju razne grupe aktivista od kojih se neke protive da Netanjahu bude na vlasti dok mu se sudi za prevaru, zloupotrebu povjerenja i primanje mita u tri slučaja.

Mnogi demonstranti uključujući mlade nezaposlene Izraelce optužuju Netanjahua da je loše rukovodio krizom zbog zaraze novim virusom i nanijetom ekonomskom štetom.

Nezaposlenost u Izraelu premašila je 20 procenata i mnogi vjeruju da je ta zemlja isuvše brzo otvorila ekonomiju poslije početnog uspjeha u suzbijanju virusa.