"Svaka vakcina mora biti podvrgnuta ispitivanjima"

SZO se založila za bezbjednu vakcinu protiv koronavirusa

Rusija, kao i mnoge druge zemlje, mjesecima radi na vakcini protiv koronavirusa

4718 pregleda 6 komentar(a)
Neki naučnici su izrazili zabrinutost zbog brzine razvoja vakcine u Rusiji, Foto: BETAPHOTO
Neki naučnici su izrazili zabrinutost zbog brzine razvoja vakcine u Rusiji, Foto: BETAPHOTO

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) založila se danas za poštovanje postojećih pravila i protokola za razvoj vakcine protiv koronavirusa, pošto su ruske vlasti obećale "nekoliko miliona doza" te vakcine početkom 2021. godine.

"Svaka vakcina i svaki lijek moraju da budu podvrgnuti različitim ispitivanjima i testovima" prije njihove proizvodnje, izjavio je danas u Ženevi portparol SZO-a Kristijan Lindmajer (Christian Lindmeier) na onlajn konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, postoje jasne smjernice i propisi kako bi proces bio siguran i efikasan.

"Ponekad naučnici kažu da su nešto pronašli što je naravno odlična vijest. Međutim, između trenutka pronalaska i mogućnosti proizvodnje neke vakcine koja je dobra i prošla sve etape, postoji velika razlika", dodao je portparol.

Ruske vlasti saopštile su u ponedjeljak da će uskoro biti u mogućnosti da mjesečno proizvode nekoliko stotina hiljada doza vakcina protiv koronavirusa i čak "nekoliko miliona" od 2021. godine.

Rusija, kao i mnoge druge zemlje, mjesecima radi na vakcini protiv koronavirusa. Ta vakcina je plod saradnje laboratorije s Ministarstvom odbrane.

Neki naučnici su izrazili zabrinutost zbog brzine razvoja vakcine u Rusiji, ocjenjujući da su možda neke etape preskočene kako bi se ubrzao rad.

Preporučujemo za Vas