"Kao Hirošima i Nagasaki": U Bejrutu najmanje 100 osoba poignulo

Eksplozija je ozbiljan udarac Libanu, pogođenom pandemijom koronavirusa i najtežom ekonomskom krizom u više decenija

17386 pregleda 205 reakcija 1 komentar(a)
Sa mjesta eksplozije, Foto: Reuters
Sa mjesta eksplozije, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.08.2020. 09:00h

U eksploziji u Bejrutu poginulo je najmanje 100 ljudi, a više od 4.000 je ranjeno, novi je bilans koji je danas saopštio zvaničnik libanskog Crvenog krsta. Prema riječima Džordža Ketaneha, broj stradalih bi mogao da nastavi da raste. Prema prvim informacijama, eksploziju u skladištu u luci izazvao je požar. Kako navodi AP, reč je o najsnažnijoj eksploziji u gradu koji je pretrpio građanski rat, sukobe s Izraelom i terorističke napade.

Bolnice u gradu su popunjene, a povrijeđene su i dalje dovozili, prenosi Frans pres.

Eksplozija je sravnila sa zemljom veći dio luke i oštetila brojne zgrade u glavnom gradu Libana. Nad gradom se nadvio veliki oblak dima, navodi Asošiejted pres.

U ruševinama ima zatrpanih ljudi, a desetinama povrijeđenih pomoć se ukazivala na licu mjesta.

Nekoliko sati poslije eksplozije, kola hitne pomoći i dalje odvoze povrijeđene s mesta nesreće, dok vojni helikopteri pomažu u gašenju požara koji bukte u luci.

Eksplozija je ozbiljan udarac Libanu, pogođenom pandemijom koronavirusa i najtežom ekonomskom krizom u više decenija.

Usljed epidemije, bolnice u Bejrutu su sinoć brzo popunjene. Zalihe krvi su preko potrebne, kao i generatori jer je usled eksplozije nestala struja, navodi AP.

U eksploziji je oštećeno i nekoliko bejrutskih bolnica. Bolnica Roum je pozvala građane da joj dostave generatore kako bi imala struju dok evakuiše pacijente zbog teškog oštećenja zgrade.

Još nije poznat uzrok eksplozije koja je izazvala požare, prevrnula automobile i izbila prozore i vrata na mnogim zgradama.

Šef libanske javne bezbjednosti Abas Ibrahim rekao je da je eksploziju u dijelu luke gde su skladišta možda izazvao veoma eksplozivan materijal, zaplijenjen s broda prije izvesnog vremena i uskladišten u luci.

Lokalni TV kanal LBC naveo je da je taj material natrijum-nitrat koji se koristi za proizvodnju vještačkog đubriva, staklenog i keramičkog emajla, konzervanasa hrane, kao i pirotehnike i dimnih bombi i čvrstog raketnog goriva.

Svjedoci su opisali da su videli čudan oblak narandžaste boje iznad mjesta eksplozije. Narandžasti oblaci otrovnog azot dioksida često prate eksploziju nitrata, prenosi AP.

Eksplozija se čula i osjetila kao potres čak i na Kipru, ostrvu u Sredozemnom moru udaljenom od Bejruta više od 200 kilometara.

Guverner Bejruta Marvan Abud rekao je da je eksplozija "apsolutno bez presedana u istoriji Libana" i da je grad potpuno uništen.

"Ono što smo vidjeli, izgledalo je kao Hirošima i Nagasaki", dodao je Abud.

Neimenovani zvaničnik izraelske vlade rekao je da Izrael "nema ništa" s eksplozijom.

Izvori bliski Hezbolahu prethodno su negirali glasine da je Izrael gađao skladište oružja, prenijeli su izraelski mediji.

List Harec je javio da je Izrael ponudio humanitarnu i medicinsku pomoć Libanu preko međunarodnih organizacija.

Bonus video: