sa garantovanih najmanje 100 miliona doza

Za razvoj vakcine SAD dale milijardu dolara firmi Džonson i Džonson

Trka za vakcinu traži da se proizvodnja pokrene paralelno sa kliničkim probama i potencijalno sa gubitkom, prije nego što se zna da li je vakcina efikasna

2488 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay.com
Ilustracija, Foto: Pixabay.com

Američka vlada objavia je danas novu investiciju od milijardu dolara farmaceutskoj kompaniji Džonson i Džonson za razvoj vakcine protiv kovida-19, sa garantovanih najmanje 100 miliona doza.

Kompanija Džonson i Džonson preko svoje filijale Jansen je krajem marta primila 456 miliona dolara, a nova milijarda će finansirati projekat proizvodnje na veliko njene eksperimentalne vakcine.

Dvije strane predviđaju moguće povećanje narudžbe na dodatnih 200 miliona doza.

Sa ovom investicijom ulozi vlade predsjednika Donalda Trampa za projekte razvoja vakcina porasli su na najmanje 9,4 milijarde dolara, uključujući ugovore o snabdijevanju potpisane sa pet kompanija koji predviđaju isporuku najmanje 700 miliona doza, prema računici agencije Frans pres.

Pod uslovom da se vakcine pokažu efikasnim, SAD bi teoretski mogla da dobije po 100 miliona doza od četiri kompanije - Džonsoni Džonson, Novavaks, Fajzer/Biontek, Sanofi/GSK, i 300 miliona doza od grupe Oksford/AstraZeneka. Ova posljednja grupa je već potpisala ili je u pregovorima sa drugim zemljama, od čega 400 miliona doza za Evropsku uniju.

Trka za vakcinu traži da se proizvodnja pokrene paralelno sa kliničkim probama i potencijalno sa gubitkom, prije nego što se zna da li je vakcina efikasna.

Američka vlada je takođe potrošila milijarde dolara za izgradnju lokacija za proizvodnju, za kompanije koje proizvode špriceve i flašice koje će biti potrebne za distribuciju ili za buduće vakcine.

SAD su takođe kupile skoro cjelokupnu porizvodnju antiviralnog lijeka remdesivir do septembra, prvog lijeka koji je pokazao relativne rezultate za liječenje oboljelih od kovida-19.