kazao danas na video panelu

Gebrejesus: Vakcina protiv korone kao javno dobro

Gebrejesus je ukazao da bi otvoren pristup za sve stanovnike planete vakcini i svim drugim sredstvima protiv korone zapravo pomogao da se svijet brže oporavi od posljedica pandemije, prenosi Rojters

4941 pregleda 1 komentar(a)
Tedros Adhanom Gebrejesus., Foto: AP Photo
Tedros Adhanom Gebrejesus., Foto: AP Photo

U svijetu bi do ekonomskog oporavka moglo doći znatno brže ako bilo koja vakcina protiv Kovida-19 bude na raspolaganju svima, kao javno dobro, kazao je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus.

On je danas govorio na video panelu sa članovima Bezbjednosnog Foruma u Aspenu, prenosi NBC.

Gebrejesus je ukazao da bi otvoren pristup za sve stanovnike planete vakcini i svim drugim sredstvima protiv korone zapravo pomogao da se svijet brže oporavi od posljedica pandemije, prenosi Rojters.

"Ekonomski oporavak bio bi brži, a šteta od koronavirusa manja. Ponašati se nacionalno kada je vakcina u pitanju nije dobro i neće nikome pomoći", rekao je Gebrejesus.

Upitan da prokomentariše najavljenu rusku vakcinu, direktor za vanredne situacije u SZO Majkl Rajan rekao je da svaka vakcina mora da prođe kroz niz ispitivanja kako bi bila sasvim pouzdana i bezbjedna.

On je apelovao na sve koji budu uspjeli da izrade vakcinu da njenu efikasnost prikažu na tradicionalni klinički način.